A börtönben ülve 189 milliót keresett Schadl György, miközben 200 millióra büntetné az ügyészség

Az ügyészség a börtönbüntetés mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozta Schadl Györggyel szemben, aki ezt az összeget már csaknem meg is kereste a rács mögött az érdekeltségébe tartozó végrehajtói irodákkal.

Bár 2021 novemberétől két éven át, házi őrizetbe helyezéséig börtönben ült Schadl György, a végrehajtók korrupcióval vádolt korábbi elnöke, a letartóztatásának két éve alatt összesen 189 millió forintot keresett az érdekeltségébe tartozó, állami feladatot ellátó végrehajtói irodákkal – derült ki a társaságok friss pénzügyi beszámolóiból.

Mindez azért is érdekes, mert a Központi Nyomozó Főügyészség a vádemelésében egyebek mellett 200 millió forint pénzbüntetés kiszabását indítványozta a volt végrehajtói elnökkel szemben, tehát

Schadl a börtönben ülve csaknem megkereste a lehetséges büntetés összegét.

A volt végrehajtó elnök a saját irodáján kívül a szintén vádlott felesége végrehajtói irodájában is rendelkezik tulajdonrésszel, és noha meggyanúsításuk után mindkettőjüket felfüggesztették, az irodák azóta is termelik nekik a pénzt. Erre azért van lehetőség, mert a Schadl házaspár irodáit helyettesítéssel más végrehajtók vették át, a helyettesekkel pedig mindketten úgy állapodtak meg, hogy azok 10 százalékos tulajdonrészt kaptak a végrehajtói irodáikban. Ez azt jelenti, hogy

a két végrehajtói iroda nyereségének 90 százaléka továbbra is a Schadl házaspárt illeti meg;

az összeg az elmúlt két évben meghaladta a 425 millió forintot.

Schadl számára Takács Katalin, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) hivatalvezetője engedélyezte a cégátalakítást, vagyis azt, hogy az irodáját 10 százalékos tulajdonszerzés mellett egy másik végrehajtó működtesse tovább. Mivel a cégiratok a nyereség felosztására is kitérnek – tehát arra, hogy a megkeresett pénz 90 százaléka továbbra is Schadlt illeti –, kérdésekkel fordultunk a végrehajtói karhoz és a hivatalvezetőhöz, azonban sem a kar, sem Takács Katalin nem válaszolt megkeresésünkre.

Szintén kerestük a végrehajtók felügyeletét ellátó Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságát, valamint az Igazságügyi Minisztériumot, ám egyik helyről sem kaptunk választ, pedig mindkettőt megkérdeztük Schadl nyereségéről, valamint arról is, kezdeményezik-e az ismertetett gyakorlat megváltoztatását.

Figyelemre méltó körülmény, hogy Schadl Györgynek – nagyjából nyolcvan társával együtt – a hét évre szóló végrehajtói megbízatása 2022-ben, a bebörtönzése alatt lejárt, ám ő azóta is szerepel a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar névjegyzékében, irodáját a büntetőper ellenére sem fosztották meg a folytatás lehetőségétől. A hosszabbítási kérelmekről a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága dönt, és mint az rtl.hu korábbi cikke rámutatott, a törvények alapján Schadl esetében

A portál korábban közérdekű adatigényléssel próbálta megtudni, folyik-e fegyelmi eljárás Schadl ellen, ám sem a felügyeleti hatóság, sem a végrehajtói kar nem árulta el. Ugyanakkor a 24.hu megtudta, valóban van fegyelmi eljárás a végrehajtók volt elnöke ellen. Schadl védője, Morvai Attila lapunk megkeresésére elmondta: azután indult fegyelmi Schadl ellen, hogy az ügyészség értesítette a végrehajtói kart az ellene folyó büntetőeljárásról. Az ügyvéd azt is megerősítette, hogy a fegyelmi eljárást csak a büntetőper befejezése után folytatják le.

Szajki Bálint / 24.hu – Morvai Attila

A Schadlt eddig helyettesítő Andresin Konstantin békéscsabai végrehajtó – úgy tudjuk – nyugdíjba megy, és a végrehajtói kar már ki is írta a pályázatot a békéscsabai álláshely betöltésére. Ezzel lehet összefüggésben, hogy már nem Andresin helyettesíti Schadlt, hanem Kovássy Szabolcs, az MBVK elnökségi tagja. Kovássy azonban egyelőre nem vette át Andresin 10 százalékos üzletrészét Schadl irodáiban.

Schadl mellett a korrupciós per másik fővádlottja Völner Pál volt igazságügyi államtitkár. Az ellenük szóló vád lényege szerint Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 nyaráig legalább 83 millió forintot – adott át Völnernek, aki ezért a befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta. Az ügyészség szerint a végrehajtók elnöke hét társával előzetesen megállapodott abban, hogy eléri: önálló bírósági végrehajtói kinevezést kapjanak, cserébe a végrehajtói irodájuk működéséből őket illető osztalékot részben vagy egészében visszakérte tőlük. Ezt hét végrehajtóból hat beismerte, őket már jogerősen is elítélték. A vádhatóság szerint Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a közbenjárására kinevezett végrehajtóktól.

Schadlt és feleségét 2021. november 5-én fogták el a ferihegyi repülőtér parkolójához vezető úton. A rendőrök több millió forintot és két diplomata útlevelet foglaltak le tőlük. Később az eljárás során hatalmas vagyont foglaltak le a házaspárnál, aminek részbeni elrejtése miatt emeltek vádat Schadl felesége ellen is.