Belföld

Csak a költségvetés korlátozza a távozó polgármestereket

Szajki Bálint / 24.hu (Illusztráció)
Szajki Bálint / 24.hu (Illusztráció)

Soha ilyen sokat nem kellett az újonnan megválasztott polgármestereknek várniuk arra, hogy átvehessék hivatalukat. Egy két évvel ezelőtti alaptörvény-módosítás miatt ugyanis az önkormányzati választást nem a szokásos októberi időpontban, hanem júniusban, az EP-választással egy időben tartották, a hivatalban lévő, öt évre megválasztott településvezetők azonban őszig pozícióban lesznek. Ebben az átmeneti időszakban a távozó polgármesterek ugyanolyan jogosítványokkal és hatáskörrel bírnak, mint a választás előtt, így adódik kérdés, hogy aggódhatnak-e a megválasztott, de hivatalba csak hónapokkal később lépő polgármesterek amiatt, milyen állapotban adják át nekik a települést, mennyire üríti ki például a kasszát az előd.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke szerint a helyi költségvetési rendelet köti a polgármestert. „Attól jelentős mértékben eltérni nem lehet, így

az önkormányzati kasszát sem lehet kiüríteni, mert akár büntetőjogi felelősségvonással is számolhat a településvezető

– mondta a 24.hu-nak Schmidt Jenő, hozzátéve, hogy a jogszabályok egyébként nem korlátozzák ebben a pár hónapban a polgármestereket, ugyanúgy működtetniük kell a településüket, és készülniük kell az átadás-átvételre.

„A szabályozás viszont gondol azokra az esetekre is, ha egy polgármester esetleg megsértődik a veresége miatt, vagy más okból nem akar vagy nem tud bemenni dolgozni a hátralevő hónapokra a hivatalába” – jegyezte meg Schmidt. Ilyenkor az alpolgármester, ha ő is kiesik, a szervezeti és működési szabályzatban kijelölt képviselő vagy a kormányhivatal vezetője gyakorolhatja a polgármester feladat- és hatásköreit az önkormányzatokról szóló törvény idei módosítása szerint. A polgármester munkáltatója a képviselő-testület, vagyis ha a polgármester sorozatosan mulasztana, akkor a jogszabály szerint a testület léphet, bírósági pert vagy fegyelmi eljárást is indíthat a renitens politikus ellen.

Schmidt Jenő Tab fideszes polgármestereként maga is érintett, mert június 9-én, nagy meglepetésre, ő is elvesztette választást, és 22 év után búcsúznia kell a polgármesterségtől.

Elemeztem azóta a történteket, és a vereségemben leginkább a Magyar Péter-jelenség játszhatott szerepet, Fidesz-ellenes lett a hangulat vidéken is

– árulta el Schmidt Jenő, akitől megkérdeztük, nem gondolt-e arra, hogy függetlenként indul „Van véleményem a Fideszről, el is szoktam mondani, de nem kívánom elhagyni a pártot” – jelentette ki.

Megkérdeztünk egy frissen választott polgármestert is, hogy mit csinál a következő három-négy hónapban, míg átveheti a hivatalát.

„Már leültem a jelenlegi polgármesterrel megbeszélni a teendőket, és hogy milyen projektek vannak még folyamatban. Elmondtam neki, hogy tiszteletben tartom, hogy most ő a polgármester és októberig övé a döntés és a felelősség” – mondta Naszádos Péter, aki Hévízen győzte le fideszes ellenfelét. Naszádos az átadásig ellátja audit igazgatói munkáját egy bankcsoportnál, de addig is járja a környező településeket, és beszélget az ottani kollégáival.

Vita tárgya volt ugyanakkor a Hegyvidéken, hogy mit tehet meg októberig a hivatalából távozó polgármester – a testületi ülésről, amelyen az utód, Kovács Gergely, a Kétfarkú Kutya Párt elnöke és a leköszönő Pokorni Zoltán csapott össze, videót is készítettünk.

Kapcsolódó
Beépíthetőségről, matematikai fogalmakról és jogkörökről vitázott Kovács Gergely és Pokorni Zoltán
A XII. kerület leköszönő polgármestere testületi ülést hívott össze kerületi építési és végkielégítési kérdésekben, az ősszel érkező kutya párti utódnak pedig mindehhez volt egy-két szava.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik