Belföld

Főpolgármester-választás: Vitézy Dávid benyújtotta alkotmányjogi panaszát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Benyújtotta alkotmányjogi panaszát Vitézy Dávid a főpolgármester-választás eredménye miatt – vette észre a Telex. Vitézy alkotmányjogi panaszában a Kúria döntésének alaptörvény-ellenességének megállapítását és megsemmisítését kéri az Alkotmánybíróságtól.

A Kúria szerdán hagyta helyben a Nemzeti Választási Bizottság döntését, vagyis nem lesz megismételt főpolgármester-választás Budapesten. Múlt hét hétfőn mind Karácsony Gergely, mind kihívója, Vitézy Dávid közölte, hogy megtámadja a Kúrián a főpolgármester-választás végeredményéről szóló NVB-határozatot. Míg Vitézy két kerületben, a hivatalban levő főpolgármester egész Budapestre kezdeménye a választás megismétlését. A mindössze 41 szavazattal újrázó Karácsony a Vitézy által kezdeményezett, június 14-ei újraszámlálást elrendelő döntés törvényességét támadta, mondván, a folyamat több szempontból sem felelt meg a jogállamisági feltételeknek. Vitézy pedig az NVB-nek azt döntését támadta, amely elutasította a IV. és a VII. kerületben új választás kiírásáról szóló kérelmét. Ő azért szerette volna e két kerületben megismételni a választást, mert szerinte az utolsó pillanatban a javára visszalépő fideszes Szentkirályi Alexandra nevét alig láthatóan húzták le a szavazólapokról.

Karácsony a Kúria döntését követően Faecbook oldalán tudatta, hogy elfogadja a döntést, majd nem sokkal később át is vette a főpolgármesteri megbízólevelét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik