Belföld

103 ezer forintos kár okozásával vádolják Udvaros Dorottyát a Fertő tavi természetvédő akció miatt

RTL HÍRADÓ
RTL HÍRADÓ

Bíróság elé álltak a Greenpeace aktivistái, köztük Udvaros Dorottya. A színművészt és 11 társát azzal vádolják, hogy 2021-ben jelentős károkat okoztak a Fertő-tónál, amikor az állami beruházásnál leszedték a madarak ellen telepített hálót.

A kenukon érkező aktivisták eltávolították a fecskék fészekrakását gátló hálókat, az ügyészség szerint ezzel a cselekményükkel a Sopron Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt.-nek 102 875 forint kárt okoztak.

A 12 vádlott közül a szerdai tárgyalásra csak ketten mentek el, egyikük éppen Udvaros Dorottya volt.

Tulajdonképp valamiféle öröm is van bennem, hogy beszélhetünk a Fertő tó ügyéről, és erről az építkezésről. Megint van lehetőség elmondani, hogy számtalan cölöpház volt a tópartján, amiknek az aljában százával fészkeltek a fecskék

– mondta a tárgyalás után az RTL Híradónak a színésznő.

Udvaros Dorottya a bíróságon azt mondta, az aktivisták kampányainak köszönhetően többen is rájöttek, mi zajlik a tónál. Ítélet nem született, a tárgyalás ősszel folytatódik.

A Fertő tavi beruházás története évekkel ezelőtt kezdődött: 2019-ben derült ki, hogy mintegy 23 milliárd forint közpénzből akar megvalósítani a kormány egy hatalmas turisztikai beruházást Fertőrákoson, ahol a tervek szerint szálloda, sportközpont, ökocentrum, új strand és kikötő is épülne. Az Európai Unió és az Unesco is tiltakozott a projekt ellen.

A „turisztikai fejlesztés” azzal indult, hogy a 9 milliárd forintos vitorláskikötő építését Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte, amely letarolta a nádast, és lebontatta az ikonikus cölöpházakat. Majd gyakorlatilag az egész fertőrákosi tópartot legyalulták a beruházás miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik