Belföld

Szamárköhögés: országos hiánycikk a vakcina

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Az NNGYK nem tervezi az egészségügyi dolgozók kampányszerű újraoltását, a kórházakra bízza a döntést.

Nem tervezik az egészségügyben dolgozók újraoltását szamárköhögés ellen. A Népszava azt követően kereste meg kérdésével a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központot (NNGYK), hogy a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben maszk nélkül időzött a gyermekkardiológiai intenzív részlegen egy járványügyi ellenőr, akiről később kiderült, beteg, szamárköhögéssel kezelik.

Az NNGYK szerint nem ismert olyan tudományos adat, amely bizonyítaná, hogy az egészségügyi dolgozók széleskörű oltása hatékony védelmet nyújtana a betegség terjedése ellen, illetve, hogy ez milyen mértékű védelmet biztosítana az újszülöttek, csecsemők fertőzésének megelőzésére. Az viszont igazolt, hogy a felnőttkori ismétlő oltás kiváltotta védelem gyorsan csökken. Ezért az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása nem tervezett, ha mégis indokolt, arról az intézmények egyedileg intézkedhetnek.

A járványügyi hatóság elismerte, az egészségügyi dolgozók fokozottan ki vannak téve a fertőzésnek, ami főleg a csecsemők, immunhiányos betegek számára jelenthet kockázatot. Az EU több országához hasonlóan idén Magyarországon is emelkedett a jelentett szamárköhögéses esetek száma, de országos járvány nincs.

A szamárköhögés elleni vakcina iskolás koron túl térítésköteles, ára meglehetősen borsos, tízezer forint feletti. A lap több kórházban is érdeklődött, tervezik-e dolgozóik szamárköhögés elleni újraoltását, ám mindenütt azt mondták: erre nincs pénz, így is költségvetési felügyelő „segíti” a gazdálkodásukat. A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben ugyanakkor a kontaktkutatás után felmérték az igényt, elrendelték a vakcina beszerzését is. Az, hogy végül a csecsemők közül hányan betegedhettek meg a járványügyi ellenőr miatt, csak a két-négy hetes lappangási idő után derülhet ki.

Nagyon gyorsan terjed, hiánycikk a vakcina

A szamárköhögés elleni védőoltás egyébként egyelőre az egész országban hiánycikk. A Portfolió érdeklődésére az NNGYK azt közölte, hogy a világ többi országához hasonlóan

a hazai Nemzeti Immunizációs Program is tartalmazza a szamárköhögés elleni alapimmunizálást és az újraoltásokat.

Mivel az elmúlt években a lakosság részéről minimális igény mutatkozott a pertussis komponenst tartalmazó oltóanyagok iránt, a legtöbb gyógyszertár nem tartott készleten ilyen vakcinákat – tették hozzá. A hatóság folyamatosan monitorozza a helyzetet. Noha a Népszavával azt közölték, hogy nincs szükség kampányszerű oltásra a kórházakban, a gazdasági portálnak azt írták, hogy

járványügyi érdekből szükséges lehet egyes személyek, lakosságcsoportok emlékeztető oltása,

ezért felvették a kapcsolatot a pertussis tartalmú vakcinák gyártóival, hogy a kötelező oltásokhoz biztosított oltóanyag mellett a gyógyszertárakban is legyen vakcina, amely receptre felírva megvásárolható. A gyártóktól azt a visszajelzést kapták, hogy napokon belül nagyobb mennyiségben elérhető lesz a gyógyszertárakban az oltóanyag.

A gazdasági portálnak előzőleg Békássy Szabolcs országos kollegiális vezető háziorvos azt mondta: az esetszám növekedésével párhuzamosan figyelni kell a felnőttekre is, az ismétlő védőoltás különösen annak ajánlott, aki veszélyeztetett csoportba tartozik, vagy nagyon ki van téve a megfertőződésnek.

Kapcsolódó
Fuldokló köhögés, légzéskimaradás, hányás: ilyen az újra terjedő szamárköhögés
Hosszú lefolyású, kínzó betegség a gyerekek számára, a felnőttek akár tünet nélkül hordozhatják. Csecsemők halnak bele, pedig létezik védőoltás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik