Belföld

Gyurcsány Ferenc: Ez a legerősebb csapat, az elnök és az elnökség folytatja a munkát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Nem mond le a Demokratikus Koalíció elnöke.

Úgy látjuk, hogy a mai helyzetben ez a mostani a DK legerősebb felállása, legjobb csapata. Így aztán az elnök és az elnökség folytatja a munkát

– jelentette be Gyurcsány Ferenc szerdán a Facebook-oldalán közzé tett videóban. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint az ellenzéki oldalon az elmúlt évek lemondásai, leváltásai egyetlen ellenzéki párt megerősödését sem hozták el, sőt ellenkezőleg. Hozzátette, arról is folynak tárgyalások és egyeztetések, hogy min kell majd változtatni, de az erről szóló döntéseket nem most kell bejelenteni. „Ha majd később éreznek változást, és támogatni fogják, tudják azokat, akkor jól döntöttünk. Ha nem vesznek észre semmi újat, akkor meg rosszul tesszük a dolgunkat, és nyilván akkor majd önök megbüntetnek bennünket” – mondta.

Az erőfeszítésünk nem éppen azzal az eredménnyel járt, nem azt hozta, amit mi magunk vártunk, reméltünk

– fogalmazott a választási eredménnyel kapcsolatban a pártelnök, de hangsúlyozta, arra büszke, hogy a DK mindent tőle telhetőt megtett a jó, ennél sokkal jobb eredményért. Gyurcsány egy több mint 40 perces videóban, 33 pontba szedve értékelte a választási eredményeket, idézte többek között Bibó Istvánt, beszélt Trianonról és a baloldal jövőjéről.

A saját és a pártvezetés felelősségének kérdését hagyta a legvégére. Hangsúlyozta, a vezetés azért marad, mert a DK az egyetlen számottevő baloldali szociáldemokrata párt, sőt szerinte az ország leghitelesebb pártja.

Hiteles politikailag, mert kiszámítható, megbízható politikát folytat, és hiteles történelmileg, mert érvényesen választotta meg az ország helyét és útját a világban. A DK a magyar hazafiak szociáldemokrata pártja, és az is marad

– magyarázta Gyurcsány.

Beszélt Magyar Péter pártjáról is, azt mondta: „Tudjuk, hogy a Tisza miként tekint ránk. Ha jól értjük, akkor ellenfélként, akit ki kell iktatni a magyar politikából. A DK a kék Fidesz – mondja Magyar Péter. (…) Azt is tudjuk, hogy Magyar elutasít minden együttműködést a DK-val, mi több, ellenjelölteket állított a mi jelöltjeinkkel, sőt a közös ellenzéki jelöltekkel szemben. Nem volt hajlandó támogatni Budapest ellenzéki főpolgármesterét. Aztán tudjuk azt is, hogy a Tisza más életet ajánl Magyarországnak, mint mi. Amikor az elmúlt napokban a Tisza az Európai Néppárt tagja lett, akkor végleg eldőlt, hogy a Tisza jobboldali párt. Akkor most mi a teendő? A Tisza ellenfélként viselkedik velünk szemben, tudjuk, hogy más politikát is képvisel, mást ajánl Magyarországnak, mint mi. Mi ebben a helyzetben maradjunk csendben? Ne mondjuk ezt el? Mondják, ez nem bárgyúság lenne? Sőt, ez nem a politika alapkövetelményének feladása? Szerintünk a némaságból nem
születik verseny, verseny nélkül meg nincs alkotmányos demokrácia.”

A csúfos június 9-i választási eredmény – a DK-MSZP-Párbeszéd lista mindössze 8 százalékot szerzett, ami két EP-képviselői mandátumra volt elegendő – után kilenc nappal értékelte először a történteket a Demokratikus Koalíció elnöke. Gyurcsány akkor azt mondta: „teljesen nyilvánvaló, hogy ilyenkor, a vereség beismerését követően jönnek a kérdések”. Ilyen kérdés szerinte többek között az, hogy miért szenvedtek vereséget, kik a felelősök és hogy ez jár-e bármilyen következménnyel, azaz le fog-e valaki mondani. „Bárki, dehát legtöbbször nyilván az elnök neve merül fel ilyenkor” – utalt saját magára.

Tíz nappal a választásokat követően már úgy nyilatkozott:

Megbeszélések, tanácskozások érik egymást. Az elég világos, hogy erős kohézió tart össze bennünket. Ez nem változott. Folytatjuk.

Gyurcsány esetleges távozásával kapcsolatban azóta is többen kifejtették véleményüket. Medgyessy Péter például úgy vélekedett volt miniszteréről, hogy „bármilyen jó képességű ember is egyébként, neki le kéne vonni a következtetéseket, hogy az emberek nagy részénél ő személy szerint taszító”.

Az MSZP egykori elnökét és frakcióvezetője, Lendvai Ildikó is kritikusan nyilatkozott a minap a DK-elnök jövőbeli szerepével kapcsolatban, Lendvai többek közt azt mondta: „Az eddigi brand elvesztette vonzerejét, morális és politikai hitele megkopott. Az MSZP és a többi párt erejében sem hisznek a szavazók, ezért kell a baloldali emberek számára – akik vannak – új kereteket, új szervezetet, új vezetőket kínálni.”

Hasonló állásponton van Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke is, ő úgy fogalmazott:

A legnagyobb empátiával mondom, hogy ebben a progresszív újraszerveződésben Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe.

Török Gábor politológus a lapunknak adott interjúban azt mondta: „Gyurcsánnyal szemben az a vád hogy soha semmiről nem mondott le. A miniszterelnökségről 2009-ben leköszönt ugyan, ám a kritikusok szerint azzal is elkésett minimum egy, de inkább három évet. Történelmi igazságtétel lehetett volna, ha most megteszi. Ideje és talán még haszna is lett volna. Hogy miért nem tette meg, azt nehéz elemezni, a pszichologizálás felé nem érdemes elindulni. De politikai értelemben racionális lett volna, ha a DK felmutat valamit, amivel jelzi, hogy érti a választók üzenetét. Hiszen amit annak idején Horn Gábor megfogalmazott jól sikerült mondatával, igaz most is. Személyesen is úgy tapasztaltam, vannak DK-s szavazók, akik vártak volna valami reakciót azon túl, hogy megyünk tovább az igazunk tudatában.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik