Belföld europoli

Magára maradhat a Mi Hazánk képviselője az Európai Parlamentben

Eördögh Lola / 24.hu
Eördögh Lola / 24.hu

Mégsem jön létre az AfD vezetésével az a kisebb frakció az Európai Parlamentben, amelyet a Mi Hazánk mellett spanyol, lengyel, román, görög és további kisebb szélsőjobboldali, nacionalista pártok alkottak volna Szuverenitás frakció néven – vette észre a 444.hu az Euractiv értesülését.

Az AfD vezetői a kampányi idején jártak is Magyarországon a Mi Hazánk rendezvényein, most azonban úgy tűnik, hogy a Mi Hazánk frakció nélkül maradhat a Fidesz-KDNP 11 fős frakciójához hasonlóan. Utóbbit Giorgia Meloni olasz miniszterelnök, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) vezetője utasított vissza Brüsszelben, miután Orbán Viktor miniszterelnök arra kérte, hogy a magyar kormánypárt csatlakozhasson a populista frakció képviselőcsoportjához.

A német AfD azután akart többek között a Mi Hazánk részvételével új radiális frakciót alakítani az Európai Parlamentben, hogy a választások előtt kizárták őket a szintén szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia frakcióból.

Az AfD hírnevét az utóbbi időben zavaros orosz és kínai hátterű ügyek is erősen rombolták. A kizárásra azonban nem ezek miatt került sor, hanem azért, mert Maximilian Krah,  a párt EP-listavezetője egy interjúban arról beszélt, hogy az SS nem minden tagja volt bűnöző (más fordításban bűnös). A botrány hatására ő később lemondott, és bejelentette, hogy nem vesz tovább részt az AfD kampányrendezvényein.

Az Euractiv szerint a René Aust vezette AfD-delegáció kedden úgy döntött, hogy nem folytatja az új frakció szervezését, így az eredetileg a hét végére tervezett bejelentés is elmarad.

Ha pedig a frakció nem jön létre, a Mi Hazánk listájáról EP-mandátumot szerző Borvendég Zsuzsanna – ő volt a listán a harmadik Toroczkai László pártelnök és Dúró Dóra mögött – független képviselő lehet.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik