Belföld

Több mint négy hónap után lett honlapja az átláthatóságért küzdő állami szervnek

Getty Images
Getty Images
Hónapokon át semmilyen információt nem közölt magáról a Szuverenitásvédelmi Hivatal.

Miután a 24.hu május végén a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökéhez, Péterfalvi Attilához fordult a február 1-jén létrehozott Szuverenitásvédelmi Hivatal átláthatatlan működése miatt, hirtelen lett honlapja a szervezetnek.

A hatóság 2024. június 10-én észlelte, hogy a Szuverenitásvédelmi Hivatal saját honlapját a https://szuverenitasvedelmihivatal.hu oldalon elindította, amelyen a közérdekű adatok menüpont alatt tekinthető meg a központi államigazgatási szerv általános közzétételi listája

– írta lapunknak Péterfalvi, diplomatikusan utalva arra, hogy az állami szerv végül eleget tett az információs jogról szóló törvény előírásainak, ezért nem kell eljárni vele szemben.

Több mint négy hónapig ugyanis úgy működött a Szuverenitásvédelmi Hivatal, hogy

  • nem volt honlapja,
  • nyilvános telefonos elérhetősége,
  • nem lehetett tudni, hányan dolgoznak ott,
  • továbbá azt sem, hogy kik a vezetői, leszámítva a miniszterelnök javaslatára kinevezett, ötmilliós fizetést bezsebelő Lánczi Tamás elnököt.

Az egyetlen megadott email-címükre hiába írtunk, választ nem kaptunk, és hiába hívtuk az Országház központi számát, hogy kapcsolják az épületben működő hivatalt, még elérhetőséget sem tudtak adni hozzájuk. Pedig

csoportosítottak át a hivatal dologi kiadásaira a központi tartalék terhére kormányhatározatokkal.

A hivatal elérhetetlensége és titokzatos működése azért is volt abszurd, mert a Szuverenitásvédelmi Hivatalt a hivatalos indoklás szerint azért hozták létre, hogy transzparenssé tegye a különféle szervezetek magyarországi tevékenységét.

Indokolt egy olyan szervezet létrehozása, amelynek elsődleges feladata, hogy átláthatóvá tegye a különböző választási és társadalmi döntéshozatali folyamatokat, beazonosíthatóvá tegye azon szereplőket, akik részt vesznek ezek, valamint a választói akarat befolyásolásában

– olvasható a nemzeti szuverenitás védelméről szóló törvény indoklásában, mely a hivatal felállításáról rendelkezett.

Nem állíthatjuk, hogy a NAIH jelzésére reagálva, de tényszerűen azt követően, hogy a 24.hu érdeklődött az adatvédelmi hatóságnál, váratlanul több közérdekű adatot is közzétett a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Kiderült például, hogy

  • Lánczi Tamás elnöknek két helyettese van, Berzi Gergely és Szablics János. A hivatal többi vezetőjét ugyanakkor továbbra sem nevezték meg, noha három igazgatóság, egy főtitkárság és egy kutatóintézet is segíti a munkát.
  • Március végén már 26-an dolgoztak a hivatalban. Közülük az egyik vezető juttatásaira 7,7 milliót fizettek ki, a 25 további foglalkoztatottnak pedig 34,3 milliót a március 31-ei állapot szerint.
  • 2 milliárd 455 millió forint költségvetési támogatásban részesülnek az idén.

Mint ismert, a Szuverenitásvédelmi Hivatalt egy decemberben elfogadott törvényjavaslattal hozta létre a parlament kormánypárti többsége, a „külföldi befolyásszerzési kísérletek” megakadályozására, és ezen belül a 2022-es országgyűlési választásra hivatkozva, amikor az ellenzék kampányát több millió dollárral támogatta egy amerikai szervezet. Eddig egy jelentést tett le az asztalra: Az X közösségi platformon megjelent felvételek vizsgálatáról szóló dokumentumban a 2022-es ellenzéki kampány külföldi támogatást vizsgálták. Ezt a jelentést a következő megállapítással zárták: „A Szuverenitásvédelmi Hivatal a jelentésben szereplő információk nyomán figyelmezteti a magyar állami szerveket, hogy a bemutatott struktúrák és folyamatok jelenleg is veszélyeztetik a választási folyamatok tisztaságát, ezért indokolt megerősíteni Magyarország szuverenitásának védelmét.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik