Belföld

Pintér Sándor jelentősen emelné az anyatej árát

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért.

Pintér Sándor belügyminiszter társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amely az anyatej társadalombiztosítási támogatás alapját képező literenkénti árának emelését célozza azért, hogy megvalósuljon a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése.

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért. Ezt emelnék 5400 forintra. Pintér Sándor új szabályozása január elsején lépne hatályba.

A kormány korábban többször jelezte, hogy a szoptatást kiemelt családügyi prioritásnak tekinti, mert az anyatej a legmegfelelőbb táplálék a csecsemőnek a születéstől féléves koráig, ezért fontos a szoptatási nehézségekkel küzdőknek anyatejgyűjtő-rendszer működtetése.

Az anyatej ára adómentes jövedelem a tejadó édesanyáknak. Az anyatej árát havonta számolják el, az összeget postán küldik, vagy bankszámlára utalják. Az ingeyenes anyatejet igényelni kell. Orvos írhatja fel receptre a csecsemő 8 hónapos koráig. Korábban éppen ezzel érvelt az az édesanya, aki azt követelte, állítsák vissza a csecsemőtápszerek támogatását, hiszen a nyolc hónap után kénytelenek azokra átállni.

Kapcsolódó
„A csecsemők számára a legmegfelelőbb az anyatejes táplálás” – ezt válaszolta a Belügyminisztérium egy anyának a dráguló tápszerekről
Virágh Kitti bizonyos tápszerek árának emelkedéséről kérdezett, mire a tárca a válaszlevelében hosszan részletezte a szoptatás fontosságát. Az édesanya nem elégedett meg a válasszal és visszaírt a belügynek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik