Belföld

Nyomoznak a hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentett gyulai polgármester ügyében

Lehoczky Péter / MTI
Görgényi Ernõ (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a gyulai felújított Ladics-ház átadásán 2024. június 6-án.
Lehoczky Péter / MTI
Görgényi Ernõ (Fidesz-KDNP) polgármester beszédet mond a gyulai felújított Ladics-ház átadásán 2024. június 6-án.

A rendőrség nyomozást indított a hivatali visszaélés gyanúja miatt feljelentett gyulai fideszes polgármester ügyében – értesült a Magyar Narancs.

A nyilvánosság idén áprilisban szerzett tudomást egy 2019-ben készült hangfelvételről, amelyen Görgényi Ernő polgármester a munkahelyi szabályok megszegésére ösztökélte Torma Béla helyi fideszes képviselőt, a városi posta helyettes vezetőjét, azért, hogy megtudjon tőle egy politikailag fontos információt. A hangfelvételről a Magyar Narancs akkor azt írta, hogy az a bizonyítékok között szerepel abban a perben, amelyet a NAV indított Galbács Mihály volt gyulai kormánypárti alpolgármester és Torma Béla ellen. A vádak szerint Torma több millió forint fizetést kapott munkavégzés nélkül a Galbács által vezetett futballklubtól, amiért felfüggesztett börtönbüntetés mellett 4 millió forintot meghaladó vagyonelkobzást indítványozott vele szemben az ügyészség.

Galbácsot Görgényi kezdeményezésére évekkel ezelőtt kizárták a gyulai Fideszből, majd polgármesterjelöltként indult a 2019-es választáson. A kampány során 14 ezer háztartásba juttatott el egy összefoglalót, amelyben a város fideszes vezetése és egy jól körülhatárolható üzleti kör összefonódásáról írt. A szóban forgó hangfelvételen Görgényi azt nehezményezte, hogy Torma nem szólt neki előre a levelek terjesztéséről, míg Torma azzal válaszolt, nem adhat ki olyan információt, ami a postán a tudomására jut.

A beszélgetés a következőképpen zajlott:

Görgényi Ernő: Hát ne viccelj már, mit kockáztatsz azzal, hogy ha nekünk bármit, bármit, ami politikailag fontos információ, átadsz?

Torma Béla: Hát a munkahelyemet.

Görgényi Ernő: Nem, nem, Béla, ha elárulod a Fideszt, akkor kockáztatod a munkahelyedet. Gondold át, ne csináld ezt, Béla, mert ennek nem lesz jó vége.

Görgényi ellen Galbács tett feljelentést hivatali visszaélés miatt a Legfőbb Ügyészségen, amely azt a területileg illetékes és jogkörrel rendelkező Békés Vármegyei Rendőr-főkapitánysághoz továbbította. Ott azonban az ügyben elfogultságot jelentettek be, így az ügyet a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóság gazdaságvédelmi osztálya kapta meg, és ennek során már tanúmeghallgatás is történt.

Görgényit június 9-én újraválasztották polgármesternek, ősszel a negyedik ciklusát kezdheti meg – írja a Magyar Narancs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik