Belföld

A gyerek Kádár, a legnagyobb fenegyerek, Zsuzsika néni és a létező világok legjobbika

Ez heti hírlevelünk, a 24/7 beköszönője.

Emlékeztek Nemes Balázsra? A Momentum-árvák és a baranyaiak tegyék le a kezüket. Ő volt a harmadik 2019-ben az akkor még csak titokban liberális párt EP-listáján, egyben a belső legendárium szerint a kárvallottja annak, hogy a közrendek egy részének akaratával szemben Donáth Anna került a lista élére, és persze fel is vette mandátumát, úgyhogy a harmadik hely már nem járt brüsszeli Wizz Air bérlettel. (Valójában strasbourgival, és oda át is kell szállni, de az, hogy hol van az Európai Parlament, ugyanúgy mindegy az egyszeri választónak, mint hogy mi történik benne.)

A héten Magyar Péter is arra jutott, felveszi a listavezetői helyéből eredő EP-mandátumot – azt, hogy kitett egy posztot, amiben csakis a korábbi álláspontjával ellentétes érvek szerepeltek, és arra gombokat lehetett nyomni, e helyütt ne tekintsük a népakarat megnyilvánulásának: egymás között maradhatunk komolyak. Megpróbáltam beazonosítani, ki 2024 Nemes Balázsa, aki így pont nem tud a hárommillás nettóba ejtőernyőzni, de a tiszás EP- és a fővárosi lista közötti radikális átfedések miatt egyelőre nem tudok egyértelmű jelölést adni az emlékdíjra.

Ennél fontosabb, hogy mi járhat Magyar Péter eszében azzal, hogy részlegesen kivonja magát a meghódítani szánt hazai porondról. Jórészt erről szól a héten a Háromharmad, ahol új résztvevő, a kultrovatos Jankovics Márton mutatkozik be és hoz párhuzamokat walmartos sztárközgazdásztól. Egy lehetséges megfejtés a nem végtelenül sok közül, hogy ez még mindig jobb ötlet, mint a budapesti közgyűlésbe ülni be: az, hála az elméletileg a Mi Hazánk által kitalált, a gyakorlatban a Fidesznek és Vitézy Dávidnak kedvező listás rendszernek, egy négy és fél éves demonstrációnak ígérkezik arra nézve, miért nem érett meg Magyarország az alkudozós demokráciára, és miért lesz örökre többségi pártrendszerre kárhoztatva.

Aki nem olvasott napi szinten híreket a héten, itt elolvashatja, hogyan áll az a küzdelem, amelynek keretében Karácsony Gergely szabadulni próbál a pozíciótól, amire megválasztották. (Tekintve, hogy főpolgármesterként a 32 fős közgyűlésben 6 DK-MSZP-P képviselő volna a legfőbb támasza, nem nehéz vele érezni.) Aki pedig az ellenzéki oldal földcsuszamlós-összeomlós átrendeződéséből kiindulva remélt országos előrehozott választást, itt árazhatja be ebbéli reményét.

Akár relatíve jókedvűen is elvághatnánk itt a hírlevelet egy nyári szombat délelőttön, ha a metaküzdelmeken túl nem létezne a valóság – az a valóság, amelyben az Egyensúly Intézet kutatása szerint a magyar gyerekek szüleinek harmada effektíve koplal, hogy a gyereke ehessen. (Alkalmasint ebből az irányból is kilőhetne a magyar égre egy 30 százalékos rakéta.) Az országgal ellentétben tágabb hazánkat, Európát egyelőre nem fenyegeti a veszély, hogy mindenféle rangsorok végére csússzon, de a harmadik világban azért kevesebb EU-s pólót találni, mint USA-sat – most megnéztük, a számok szerint melyik unióban szebb az élet.

Ha már magyar szülők és gyerekek: elstartolt Kádár János életéről szóló sorozatunk. Az első részből egyből kiviláglik, hogy olyan gyerekkorból, mint ami neki jutott, rosszabb kimenetek is kipöröghettek volna. Lehetett volna például tömeggyilkos – ó, várjatok, az lett, csak előre szaladtam. Mindenesetre az életút és hatása épp olyan cikksorozatért kiált, amilyen a következő időszakban megjelenik a 24.hu-n, és biztos, hogy már ez az első rész is mindenkinek tartogat újat.

Libik György élete, akit a XX. század legnagyobb ismeretlen magyar fenegyerekeként konferáltunk fel, meg egyértelműen filmért ordít. A trailerben biztosan benne lenne, ahogy megállítja az AVO-vezér Péter Gábor autóját, egy csomó közös jelenet Nagy Imrével, illetve Szent-Györgyi Albert lánya, aki végigkíséri az életét, de nem lövöm le, van-e happy end. (Lelőtte már helyettem a XX. század annak, aki figyelt.) Abból kiindulva, hogy mennyien olvasták a róla szóló cikket, a szinopszist már írják is valahol, és csak remélni tudom, hogy nem Rákay Philip, mert hárommal több dimenziót kéne megmutatni a sztoriból, mint amennyi neki sikerülni szokott.

Így kezdődik ma reggel kiküldött heti hírlevelünk, a 24/7, amelyben ezután elmélyülős és szórakoztató olvasmányokat, videókat és podcastokat ajánlunk hétvégére válogatva, és összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik