Belföld

Kövér László kitiltott a parlamentből egy, az egyenlő jogokról szóló konferenciát

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kövér László kitiltotta a Parlamentből a Momentum és egy LMBTQ szervezet közös konferenciáját, ahol David Pressman amerikai nagykövet is felszólal – adta hírül az ellenzéki párt csütörtökön.

A közlemény szerint Bedő Dávid, a Momentum Mozgalom frakcióvezetője egy hónappal ezelőtt azzal a kéréssel fordult Kövér László házelnökhöz, hogy a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport június 21-én az országgyűlési képviselők, a diplomáciai testületek és a civil szervezetek képviselőivel közösen konzultációt kíván tartani az alapvető emberi jogokról.

A rendezvényre a képviselői csoport politikai hovatartozástól függetlenül minden országgyűlési képviselőt meghívtak, a megbeszélés fő témája pedig a törvényhozásnak az egyenlő jogok biztosításában játszott szerepe.

A leírás szerint az eseményen beszédet mond Bedő Dávid, aki a Sokszínű Magyarországért képviselői csoport elnöke, valamint civil szervezetek képviselői és az Amerikai Egyesült Államok hazánkba akkreditált nagykövete.

Bedő arra kérte Kövér Lászlót, hogy a konferenciát az Országház Vadásztermében tarthassák meg az országgyűlési képviselők és az Egyesült Államok nagykövetének részvételével. Kövér László erre közel egy hónapig nem válaszolt, ma, a konferencia előtt egy nappal jelezte, hogy nem engedi be a Parlamentbe a rendezvényt – írja a közlemény.

A házelnök az elutasító válaszában a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségére hivatkozott, miszerint „a házelnök biztosítja az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodik az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről”.

Kapcsolódó
35 nagykövetség aggódik a magyar „anti-LMBTQ törvények” miatt
David Pressman szerint nem lehet többé politikai célponttá tenni az LMBTQ személyeket és családjaikat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik