Belföld

Hódmezővásárhelyi újság szavaztat Lázár János utódjáról, a miniszter nem indul 2026-ban

MTI
MTI

A vásárhelyi Fidesz–KDNP-nek össze kell kapnia magát, és új alapokra kell helyezni a helyi politizálást a későbbi sikerek érdekében

– írta meg szerdán a Promenad24, aminek neve onnan lehet ismerős, hogy márciusban ebben a lapban birtokolt tulajdonrészétől vált meg Rákay Philip, miután a Promenad24 munkatársai kritizálták a Márki-Zay Péterrel közösen szereplő, a polgármestertől el nem határolódó Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert.

A Telex által szemlézett cikk azzal érvel, hogy a választókerületben „nincs vesztegetni való idő, hiszen kevesebb mint két év múlva sorsdöntő országgyűlési választás lesz Magyarországon”, Lázár János pedig januárban bejelentette, hogy nem indul egyéni országgyűlési képviselőjelöltként 2026-ban, mert „számára 2024 a korszakváltás éve”.

Az újság három jelöltet ajánl Lázár helyére, az olvasók pedig rögtön meg is szavazhatják, ki legyen az új Fidesz-jelölt.

Szerkesztőségünk is sokat töprengett ezen az elmúlt napokban, s úgy döntöttünk, castingot indítunk, hogy segítsük a közös gondolkodást. Első körben három nevet teszünk az asztalra. A politikai logikából levezetve a makói és a vásárhelyi jobboldal egy-egy erős emberéét és egy kikezdhetetlen, köztiszteletnek örvendő civil orvosprofesszorét.

A javasolt jelöltek: Farkas Éva Erzsébet, Makó fideszes polgármestere, Szél István, a vásárhelyi Fidesz elnöke, valamint egy makói civil, Tiszlavicz László orvos, egyetemi tanár, a Szegedi Tudományegyetem Pathológiai Intézetének igazgatója volt, de a jelek szerint nem egyikük sem nyerte meg az olvasók tetszését.

A szavazást összesen 1803 voksnál zárták le, és az a vélemény nyert, hogy valaki más lenne alkalmas a pozícióra: 861 ember, vagyis 48 százalék gondolta így. Szél István 28 százalékot szerzett, Farkas Éva Erzsébet 16-ot, Tiszlavicz László 8-at.

A polgármesterként újrázó Márki-Zay Péter június 9-én 55 százalékot ért el a Mindenki Magyarországa színeiben, míg fideszes kihívója, Grezsa István csak 38 százalékot kapott. Ami még inkább jelzi a kormánypártok vásárhelyi helyzetét, hogy Márki-Zay pártja az összes választókerületben győzedelmeskedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik