Belföld

Magyar Péter: Nincs feltétele, hogy a Tisza a Néppárthoz csatlakozzon az EP-ben

Tisza Párt kampányzáró rendezvény a Hősök terén 2024. június 8-án. Fotó: Mohos Márton / 24.hu
Tisza Párt kampányzáró rendezvény a Hősök terén 2024. június 8-án. Fotó: Mohos Márton / 24.hu
Manfred Weber Budapestre jött, hogy találkozzon Magyar Péterrel.

Sikeres találkozón vagyunk túl Manfred Weber-rel, az Európai Néppárt elnökével és frakcióvezetőjével – kezdte mai bejegyzését Magyar Péter. A Tisza Párt alelnöke szerint már „az szokatlan és rendkívül megtisztelő volt, hogy az uniós választásokat megnyerő, legnagyobb európai pártcsalád vezetője, közvetlenül a választás után Budapestre látogat, hogy személyesen egyeztessen egy alig két hónapos párt képviselőivel. Ezenkívül örömteli volt, hogy a több, mint egyórás négyszemközti tárgyalásunkon rögtön megtaláltuk a közös hangot.”

Magyar hozzátette: Weber

semmilyen feltételt nem támasztott a TISZA Párt képviselőinek a néppárti frakcióhoz való csatlakozásához.

Jövő kedden Brüsszelben hivatalosan szavaz a felvételről a néppárti frakció. Magyar szerint a Tisza Párt konstruktív, a magyar emberek érdekeit képviselő módon fog dolgozni a néppárti frakcióban és a Parlamentben, hogy a lehető leghamarabb lezáruljanak azok az eljárások, amelyek akadályozzák az uniós támogatások Magyarországra érkezését.

Magyar szerint utoljára „öt évvel ezelőtt járt magasrangú néppárti delegáció Magyarországon, ezért ez a találkozás történelmi jelentőségű és egy új, gyümölcsöző kapcsolat kezdete volt.”

A Tisza Párt június 9-én megválasztott európai parlamenti képviselői már jelentkeztek a jobbközép Európai Néppárt (EPP) frakciójába. A Fidesz 2021-ben önként távozott az Európai Néppártból, miután már felfüggesztették, de még épp időben azelőtt, hogy kizárhatták volna a pártot. Ezzel az európai frakción belül a magyar kormánypártok közül egyedül maradt a Kereszténydemokrata Néppárt, amit egymagában Hölvényi György képvisel a következő öt évben. Ő az előző ciklusban is az egyetlen KDNP-s politikus volt az uniós testületben.

Manfred Weber, az EPP elnöke, európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője már a múlt héten beszélt arról, hogy „nagyon szívesen” dolgozna együtt Magyar Péterrel. A Tisza párt alelnöke korábban többször kijelentette, hogy az EP-ben a Néppártba szeretnének beülni.

Az Európai Parlamentbe a Fidesz tíz, a Tisza hét, a KDNP egy képviselőt küld, a szintén újonnan bejutó Mi Hazánk ugyancsak egy mandátumot szerzett a választáson. A Néppártból való távozás óta a fideszes képviselők függetlenként működnek a testületben, ami erősen csökkenti az ott zajló folyamatok feletti befolyásukat.

Mint azt a választás estéjén írtuk, a sajtóban régóta keringő várakozásokkal szemben nem a szélsőjobb, hanem az Európai Néppárt nőtt a legnagyobbat az Európai Parlamentben 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik