Belföld

Ha lesz Budapesten megismételt választás, akkor július 9-ig meg kell tartani

MTI
MTI

A jelenlegi széttartó joggyakorlat mellett kicsi az esély arra, hogy a Nemzeti Választási Bizottság a főváros teljes területére elrendelje a főpolgármester-választás megismétlését

– mondta a 24.hu-nak Mécs János, a TASZ Politikai Szabadságjogok Programjának jogi szakértője.

Karácsony Gergely csütörtökön délután egy rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kezdeményezi: ismételtessék meg Budapesten a főpolgármester-választás, mert az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának módja tovább csökkentette a választási eljárás korrektségébe vetett bizalmat.

Mécs szerint a Karácsony által felhozott eljárási visszásságok felvetése jogos. A szakértő szerint úgy kellett volna eljárni az NVB-nek, hogy az érvénytelen szavazatok összegyűjtésénhez kötelezően elrendeli a szavazóköri delegáltak részvételét.

Karácsony formailag Vitézy Dávid újraszámoltatási kezdeményezését támadta meg az NVB-nél. Erről a választási bizottságnak keddig van ideje dönteni.

Mécs úgy véli, ha elfogadják is Karácsony érvelését, valószínűbb, hogy a teljes főváros helyett részlegesen ismételtethetik meg a szavazást, ott, ahol bizonyíthatóan problémás volt az újraszámlálás. Amennyiben az NVB-ben pozitív döntés születik, a Kúriának három napja, az Alkotmánybíróságnak pedig 3+3 napja van meghozni a saját döntését.

Ezek után tűzhetik ki a választás időpontját, az eredeti választást követő 30 napon belüli dátummal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik