Élő Belföld

Gulyás Gergely: Elképzelhetetlen, hogy a Tisza Párt és a KDNP egy EP-frakcióban üljön

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő először tart kormányinfót a vasárnapi önkormányzati és EP-választások óta.

  • 47 ezer forinttal tagdíjjal lóghat Magyar Péter Orbán szerint.
  • Magyar Péterékkel nem működnek együtt.
  • Nem kérne semmit a Fidesz Vitézytől a visszalépésükért cserébe.
  • Júliusig eldőlhet, hogy melyik EP-frakcióba kerülhet be a Fidesz.
  • Nem lesznek további változások a kormányban.
  • Továbbra is szeretnének magyar katonai missziót küldeni Csádba.
  • Ki akarják tenni az állami hivatalok többségét a belvárosból, azért költenek százmilliárdokat irodavásárlásra.

Kaphat-e Ukrajna Magyarországon gyártott tankokat?

A Magyarországon gyártott német tankokról, mivel a Rheinmetall vezérigazgatója arról beszélt, hogy itt gyártják azon tankok egy részét, melyeket Németország Ukrajnának akar adni.

Gulyás szerint az első vevő Magyarország, de azt nem tudta megmondani, hogy kell-e magyar hozzájárulás ahhoz, hogy a Rheinmetall kész termékeit Magyarországról Németországba, majd onnan Ukrajnába viszik. De szerinte addigra véget ér a háború, mire a kérdés aktuális lehet.

Pont jókor lépett vissza Szentkirályi

Szentkirályi Alexandra visszalépéséről. – Az ő döntése volt és bármilyen más időpontban lépett volna vissza, az rosszabb lett volna  – kommentálta Gulyás, aki korábban arról is beszélt, hogy Szentkirályi még Tarlós Istvánnál is jobb polgármester lehetett volna.

Gulyás szerint nem kell módosítani a költségvetést a büntetés miatt

A Della Podcast az uniós bíróság ítéletére kérdezett rá, hogy végrehajtják-e az ítéletet, mert egy hónap alatt 12 milliárd forint büntetést kell becsengetni, és ha nem, akkor kivel fizettetik ki, mivel Gulyás korábban tett utalás, hogy valaki mással fizettethetik ki.

– Nézzük meg, hogy kik fizethetik ki a magyar államnak, mert az államnak magától nincs pénze, adófizetői pénzek vannak a magyar költségvetésben – mondta a miniszter, aki szerinte egyáltalán nem biztos, hogy a bírósági döntés miatt módosítani kell a 2024-es költségvetést.

Nem kérnek semmit Vitézytől

Nem kérnek Vitézy Dávidtól semmit, ha az újraszámlálás őt hozná ki győztesnek, még főpolgármester-helyettesi tisztséget sem, hiába álltak be mögé a kampány végén – állította Gulyás.

Így zrikálja Orbán Viktor Gulyás Gergelyt

Gulyás Gergely elárulta, hogy milyen öltözői ugratásokat kell elviselni a Fideszen belül, elsősorban Orbán Viktortól, a korábbi Magyar Péterhez fűződő barátsága miatt.

Magyar Péter jelentős tagdíjelmaradásban van a Fideszből, és a miniszterelnök azzal szokott ugratni, hogy ezt az ajánlóján, azaz rajtam fogják behajtani. Ilyenkor azzal szoktam visszavágni, hogy a visszaható hatályú jogalkotás a Fideszen belül is tiltott – mesélte Gulyás, aki azt is elárulta, hogy mekkora összegről van szó: összesen 47 ezer forintról.

Gulyás továbbra is becsüli Balog Zoltánt

Mi a véleménye Balog Zoltán szerepéről a kegyelmi botrányban – kérdezték a minisztertől.

Egyetértek azzal, amit elmondott Balog az interjúban, vagyis hogy hibázott – mondta Gulyás, aki hozzáfűzte, hogy továbbra is nagyra tartja a református püspököt, korábbi minisztert.

Le kell faragni a költségvetési deficitet

A megszorítás nem szerepel a kormány szótárában, de a költségvetési egyensúly helyreállítása fontos célja a kormánynak – mondta a miniszter, aki szerint a kormány tartani szeretné az idei 4,5 százalékos GDP-arányos hiánycélt, ami 2 százalék. Gulyás szerint nem fognak megvágni semmilyen jóléti szolgáltatást, juttatást.

Magyar Péterékkel nem működnek együtt

Ugyanannyi képviselője lesz a Fidesznek és a Tiszának a fővárosi közgyűlésben. Lesz-e együttműködés a két frakció között – szólt a kérdés.

– Nem terveznek együttműködni – szögezte le a miniszter.

Beraktuk a lábunkat Brüsszelbe

El kell foglalni Brüsszelt, adta ki az ukázt a miniszterelnök márciusban. Sikerült? – kérdezte az RTL Klub.

Beraktuk a lábunkat – fogalmazott Gulyás, majd részletesebben kifejtette: Ez egy nagy hadművelet, de attól tartok, hogy még egy EP-választásra szükség van.

Örülnének Szentkirályinak, de nem tér vissza

Felmerült-e Szentkirályi Alexandra volt kormányszóvivő visszahívása a kormányzati munkába?

– Bár ennek mindannyian örülnénk itt, de ő a Fővárosban fog dolgozni, frakcióvezetőként és a fővárosi Fidesz elnöke – válaszolt Gulyás.

Nem lesznek további változások a kormányban

Várhatóak-e további távozások a kormányból – tette fel a kérdést a hvg.hu, aki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter nevét is megemlítette ezzel kapcsolatosan, és mint ismert, Csák János kulturális miniszter már távozott is a héten.

– Csák jóval korábban eldöntötte, és ő döntött, amit a választások után hozott nyilvánosságra. A miniszterelnök nem tervez személyi változásokat – reagált Gulyás.

Ne a belvárosban legyenek az állami hivatalok

Vissza a 24.hu kérdéseihez: Miért vásárol százmilliárdokért a kormány irodaházakat kormányközeli üzletemberektől?

– A kormánynak az a célja, hogy legalább a minisztériumok, országos szervek székházai saját tulajdonban legyenek, és ne kelljen 25–30 milliárdot bérlésre költeni – válaszolta a politikus. – Azok, amelyek rangja nem indokolja, hogy a belváros szívében legyenek, menjenek kifelé a belvárosból, legyenek irodaházakban, a legdrágább helyszíneket ne állami szervek használják – magyarázta Gulyás.

A reptérvásárlásról azt mondta, július elején tudnak további részleteket közölni. Arra a kérdésünkre nem adott konkrét választ, hogy mennyi hitelt adott az ügylethez az állami Eximbank. Korábban arról volt szó, hogy a katari befektetők 29 százalékot vennének meg a magyar állam tulajdonrészéből, Gulyás ezzel kapcsolatban azt mondta, jelenleg nem ez a tulajdonosi szerkezet.

A megtérüléssel kapcsolatban azt mondta, hogy mihamarabb 20 milliós turistaforgalmat akarnak, és mielőbb megépítenék a 3-as terminált, 30 milliós forgalom mellett pedig anyagilag is megtérülhet az ügylet.

Észszerű lenne, ha nem lennének önkormányzati rendelők

A kollégánk rákérdezett az önkormányzati szakrendelők ügyére, a hétfőn benyújtott és kedden elfogadott egészségügyi salátatörvényben ugyan nem szerepel, de régóta lebegtetik az államosításukat, és értesülésünk szerint a javaslatból is csak az utolsó pillanatban került ki.

– Ha a rendszert magát nézzem, akkor észszerűbb lenne, ha nem lennének önkormányzati fenntartású szakrendelők – jelentette ki a miniszter, aki hozzátette: a téma évek óta napirenden van, de kormánydöntést nem hoztak róla.

Gulyás az önkormányzati választással is elégedett

Nagyon sok várost, képviselőt vesztett a Fidesz az önkormányzati választásokon. Hogy értékelik, különös tekintettel a Tisza Pártra? – kérdezte az ATV.

– Budapest és Pest megye kivétel minden megye közgyűlésben abszolút többséget szereztünk. Három megyei jogú várost elvesztettünk, de négyet megnyertünk – sorolta Gulyás a nekik kedvező eredményeket, és megismételte Orbán Viktor szavait, aki arról beszélt, hogy a világrekordok után Európa-rekord lehet, hogy kevésnek tűnik, de sokan cserélnének velük.

A 24.hu kezdhet, mert a legutóbb nem tudtunk kérdezni

– Mit szól Karsai Dániel ügyében hozott strasbourgi döntéshez? – kérdezte kollégánk.

– Még csak az ítéletet tudtam olvasni, mert csak fél órával ezelőtt jelent meg. A kormány álláspontját erősíti az ítélet – jelentette ki Gulyás, aki a Karsaival folytatott személyes találkozóról nem akart beszélni, szerinte a halálos beteg alkotmányjogász arról korrekten számolt be.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy a Tisza Párt beléphet az Európai Néppártba és a KDNP-vel üljön egy frakcióban? – szólt a második kérdésünk, mert Manfred Weber néppártelnök Magyar Péterrel fog Budapesten találkozni, és korábban azt mondta, várják a Tisza csatlakozását.

– Elképzelhetetlennek tartom – mondta Gulyás, de hozzátette, hogy ez két módon valósulhat meg: vagy nem teszik fel a Tisza Pártot, vagy ha igen, a KDNP kilép a Néppártból.

Gulyás: Felháborító az Európai Bíróság döntése

Az Európai Bíróság friss ítélete a következő téma, amely szerint napi 1 millió eurót kell fizetnie a kormánynak.

– Az Európai Bizottság által kért napi büntetés hetvenszeresét szabta ki az Európai Bíróság. Az ítélet a kommunista és rákosista korszakra emlékeztet – mondta Gulyás, aki felháborítónak és az európai joggal és a magyar alkotmánnyal ellentétesnek nevezte a bírósági döntés.

Tanulmányozni fogjuk a határozatot – ígérte meg a miniszter.

Gulyás: Magabiztosan nyertünk

Gulyás a vasárnapi választással kezdi. A tegnapi kormányülésen is szó volt erről: a kormánypártok annyi szavazatot kaptak, mint a második, harmadik és negyedik helyezett összesen – domborította ki a választás nekik kedvező eredményét.

– Ennek köszönhető, hogy Magyarország ki tud maradni a NATO-missziókból – állította Gulyás.

Olvasói sztorik