Belföld

Főpolgármester-választás: péntek estig végeznek az érvénytelen szavazatok újraszámolásával

Június 14-én reggel kezdik el a főpolgármester-választásra leadott érvénytelen szavazatok sajtónyilvános újraszámolását a Nemzeti Választási Iroda budapesti székházában, a számolás várhatóan a délutáni vagy az esti órákban fejeződik be – közölte az NVI.

Mint megírtuk, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén elrendelte a főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak újraszámolását, miután Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezett a Fővárosi Választási Bizottság főpolgármester-választás eredményét megállapító határozata ellen, amelyben Karácsony Gergelyt hirdették ki győztesnek. Vitézy szerint a határozat tartalma jogszabálysértő, mert 202 szavazókörben a bizonyítékok alapján olyan szavazatokat is érvénytelennek nyilvánítottak, amelyek érvényesek voltak.

Az NVB 12 igen szavazattal, 4 ellenében meghozott jegyzőkönyvi döntésében elrendelte az összes fővárosi szavazóköri urna felbontását és a vasárnapi főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak átvizsgálását, újraszámolását.

A bizottság döntésében arra hivatkozott, a bizonyítékok alapján alappal merülhet fel, hogy nagyszámban vannak olyan érvénytelennek nyilvánított szavazatok, amelyeket a választási eljárásról szóló törvény rendelkezése szerint érvényesnek kell tekinteni. Az NVB szerint a választás eredményének megnyugtató megállapítása érdekében indokolt az újraszámolás.

A háttérről itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
Szentkirályira adott voksokkal fordítanának Vitézyék
Vitézy Dávid stábja ismertette, milyen visszásságokat tapasztaltak a vasárnapi választáson, amikre hivatkozva csütörtökön beadják jogorvoslati kérelmüket, és szeretnék elérni az érvénytelen szavazatok újraszámolását.
Eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik