Belföld

Durván leverte Magyar Péter pártja a Fideszt a külképviseleteken szavazók körében

MTI
MTI

Nagyon kikapott a Fidesz a külföldön szavazó magyarok körében az EP-választáson. A külképviseleteken leadott szavazatok abszolút többségét, 51 százalékát a Tisza Párt kapta. A Fideszre mindössze 18,7 százalék voksolt, jóllehet a kormánypárt eddig soha sem vesztett uniós választást ebben a speciális kategóriában.

A Telex cikke szerint a külföldön szavazó magyarok között az ellenzék két pártja, a Momentum és a Kutyapárt arányait tekintve szintén jóval népszerűbb volt, mint itthon. A Momentum 12,8 százalékot, a Kutyapárt 9,2-t szerzett június 9-én.

A Fideszhez hasonlóan a saját országos eredményüket alulmúlva kapott mindössze és a 3,8 százalékot a DK vezette baloldali szövetség. Sokkal rosszabbul szerepelt nyugaton a Mi Hazánk is (2,2 százalék).

A részvétel egyébként rekord magas volt, 18 661 állampolgár ment el valamelyik külképviseletekre szavazni. A legtöbben Londonban (2148 fő), Hágában (1464 fő), Brüsszelben (1354 fő), valamint Németország nagyvárosaiban szavaztak.

Magas a rontott szavazatok aránya is. Az NVI szerint több mint 1200 lebélyegzett, de érvénytelen szavazólapot találtak, ami az összes szavazat 8 százaléka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik