Belföld

Kik alkotják Magyar Péter pártjának szavazótáborát?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az IDEA Intézet országosan reprezentatív, közéleti témákkal kapcsolatos felmérései először idén áprilisban mérték a Tisza Pártot, ezt követően májusra vonatkozóan is rendelkezésre állnak 1500 fős, országosan reprezentatív minták elemzésének adatai. Az IDEA ezek felhasználásával most publikált elemzésében arra kereste a választ, hogy milyen jellegzetes karaktervonásai lehetnek jelenleg a Tisza szavazótáborának, és az elmúlt hetek során milyen tendenciák érvényesültek a tábor összetételének növekedésével kapcsolatban.

Az intézet szerint a Tisza szavazótábora hétről hétre több százezres nagyságrendben nőtt, április végére már elérte az 1 millió főt, május végén pedig pártnak nagyjából 1.5 millió támogatója volt, akiknek túlnyomó többsége meg is jelent június 9-én a szavazó helyiségekben (több mint 1,34 millió fő).

Az EP-választásokra a párt egyértelműen az átlagnál sokkal népszerűbb volt a 40-59 éves korosztály tagjai között, illetve a közép-, vagy felsőfokú végzettségűek körében, és szavazói az átlagnál gyakrabban éltek kisebb városokban, vagy falvakban.

Az IDEA Intézet adatai szerint a párt különösen azon szavazók között volt népszerű, akik az úgynevezett középosztály alsó, egzisztenciálisan súlyosan veszélyeztetett rétegeihez tartoznak: a TISZA támogatói az átlagnál nagyobb arányban gondolják azt, hogy családjuk anyagi gondokkal küzd, hónapról hónapra problémát jelent a megélhetési költségek előteremtése, de azért még nem kényszerülnek nélkülözésre.

A Tisza szavazói szerint pártjukra különösen jellemző, hogy modern, egyúttal nemzeti is, üzenetei hitelesek, érthetőek és őszinték – más ellenzéki pártokkal kapcsolatban sokkal vegyesebb a véleményük. A párt szimpatizánsai szerint a Tiszára sokkal inkább jellemző, hogy jobboldali, mintsem az, hogy baloldali lenne.

Ugyanakkor a párt szavazói általában nem tartják magukat jobboldalinak, a teljes népességre jellemzőnél lényegesen alacsonyabb közöttük az identitásukat jobboldaliként meghatározók aránya, és a párt támogatóinak majdnem négyötöde ebből a szempontból középen állónak látta magát május végén.

Hasonlóképpen ugyan a párt szavazói között kétszer magasabb a magukat liberálisnak tartók hányada a konzervatívakénál, a döntő többség ebből a szempontból is középen állóként határozta meg önmagát.

Nagy különbségek mutatkoznak meg a tábor tagjainak politikai nézetei között is: az IDEA mérései alapján ugyanis a szavazók több mint egyharmada 2022-ben az ellenzéki pártok közös listájára szavazott, miközben egynegyedük-egyötödük ekkor még a FIDESZ-KDNP-t támogatta szavazatával. Ami közös bennük, az az ellenzéki attitűd: május végén a Tisza-szavazók kilenctizede nagyon elégedetlen volt az ország helyzetével, és a megoldáshoz mindenképpen szükségesnek tartotta az Orbán-kormány leváltását.

Kapcsolódó
Magyar Péter törte meg a Gyurcsány–Orbán-korszakot: a Tisza újrarajzolta a pártrendszert, a baloldal összeomlott 
A Tisza atomjaira zúzta az egykori magyar baloldalt, a DK árnyékkormánya árnyékellenzékké szelídült, a túlélésben unikális Karácsony Gergely politikai karrierje talán túlélte az éjszakát, miközben felsorolni is nehéz a megsemmisült pártokat. Pető Péter választási elemzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik