Belföld

Dobrev vagy Magyar? – kérdezik telefonos közvélemény-kutatók két nappal a választások után

A Telexnek több olvasója is megírta, hogy a június 9-ei választások óta egy Társadalomkutató Intézet nevében bemutatkozó hívó egyebek mellett arról kérdezte őket, hogy meg vannak-e elégedve az Orbán Viktor által vitt politikával, és hogy kit választanának miniszterelnöknek, ha csak Magyar Péter és Dobrev Klára közül lehetne választani.

A kutató az alapvető adatok megkérdezése után arról kérdezte a betalált olvasókat, hogy „mostanában mik voltak a témák a barátaimmal, beszéltünk-e például a rezsiárakról, az Európán kívüli migrációról, az inflációról, az ukrán–orosz háborúról vagy a zöldenergiáról.”

A hívó ezután tért rá a lényegre többek között azokkal a kérdésekkel, hogy

  • volt-e, és ha igen, kire szavazott;
  • kéne-e új miniszterelnököt választani;
  • elégedett-e Orbán Viktorral;

A telefonban feltettek kérdéseket Magyarország Ukrajna-politikájával és a migrációhoz való hozzáállásával kapcsolatban is.

A lap megnézte, hogy a hívószám az internetes tudakozók alapján nem először kérdezget politikai ügyben: az említett szám az EP-választásról is tudakolódott, vagy Fideszhez közeli propagandamondatokat csomagolt kérdés formájába.

Régóta tudható, hogy a Fidesz folyamatosan és akár napi kérdések terén is szondázza a közéletben élő véleményeket annak érdekében, hogy minél nagyobb támogatottságra hangolják politikájukat. A jelek szerint a kormánypárt megtalálta a következő kutatnivaló  kérdéskört.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik