Belföld

Karsai Dániel Orbán Viktornak: Mind a ketten az emberi jogok rendszeres megsértéséből élünk

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Karsai reményei szerint költői kérdést címzett Orbánhoz, miszerint ha Strasbourgban nemsokára kimondják, hogy igenis van életvégi döntésekhez való jog, akkor az emberi jogi bíróságot is csak megvetésükről fogják-e biztosítani.

Orbán Viktor igazi arca” címmel írt új bejegyzést kedden Karsai Dániel gyógyíthatatlan ALS betegségben szenvedő alkotmányjogász. Karsai a posztban azzal foglalkozik, hogy Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője a parlament mai ülésén meghívta a miniszterelnököt hozzá, hogy elbeszélgethessenek az életvégi döntésekhez való jogról.

Az alkotmányjogász szerint „Orbán Viktor minősíthetetlen módon válaszolt” azzal, hogy „megveti Dávidot azért, mert felvállalja a szenvedő emberek képviseletét és abból politikai ügyet csinál. Mindezt az a politikus mondta, akinek a most lezárult kampányban minden második szava a háború volt.”

Szerinte Orbán „még lejjebb süllyedt”, amikor arról beszélt, hogy aki az életvégi döntés pártján áll, az megvetendő. Karsai szerint a momentumos politikuson túl ide tartozik a magyar lakosság kétharmada, és Emmanuel Macron francia elnök is. „Ha kérhetném, amikor legközelebb beszélnek, kezdje azzal, hogy Cher Emmanuel, je te déteste. Zárszóként Orbán Viktornak azt sikerült mondania, hogy nem áll át a halál oldalára” — tette hozzá.

Forrás: Mohos Márton / 24.hu

Az alkotmányjogász írását azzal folytatta, hogy közte és Orbán közt sok hasonlóság van, például hogy mind a ketten jogot végeztek, és az, hogy „azóta is az emberi jogok rendszeres megsértéséből élünk”. Az ajtaja viszont továbbra is nyitva áll a miniszterelnök előtt.

Ezután az Alaptörvényt idézte: »Az emberi méltóság sérthetetlen. A lét alapja az emberi méltóság.«

A mindenfajta méltóságot nélkülöző, csak szenvedésből álló élet nem létezés. Aki erre kötelez, az életellenes és szenvedéspárti

– tette hozzá a passzushoz.

Karsai végezetül egy reményei szerint költői kérdést címzett Orbánhoz, miszerint ha június 13-án a strasbourgi emberi jogi bíróságon kimondják, hogy igenis van életvégi döntésekhez való jog, akkor a kormány végre fogja-e hajtani az ítéletet, „vagy csak megvetésükről biztosítják a Bíróságot?”.

Bedő felszólalását ide kattintva lehet újranézni.

Karsai tavaly szeptemberben fordult a strasbourgi bírósághoz, miután 2022 augusztusában diagnosztizálták nála az ALS betegséget. Pár hete pedig arról számolt be, hogy 2024. június 13. 10:00-ra kitűzték az ítélethirdetés időpontját az ügyében.

„Az ALS – Stephen Hawking legendás fizikus is ilyen betegségben szenvedett – úgynevezett moto-neuron betegség. Az orvostudomány számára ismeretlen okból az izmokat mozgató idegsejtek elsorvadnak, emiatt az izmok is, mely teljes lebénuláshoz vezet. A betegség végén a légzési funkciók is megszűnnek és a halál fulladás miatt következik be. A betegség ugyanakkor a mentális képességeket nem érinti, a fentieket teljesen tiszta tudattal kell végigélni” – írta még az emberi jogi pere elindításáról szóló posztjában.

Karsai Dániel jó ideig csak elutasítással találkozott, amikor beszélgetésre hívta a magyar kormány tagjait vagy éppen Sulyok Tamás köztársasági elnököt. Egészen keddig, amikor is Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter végre meglátogatta, és az alkotmányjogász szerint érdemi beszélgetést folytattak. Karsai az életvégi döntésről szóló népszavazási kezdeményezését nemrég az Alkotmánybíróság is elutasította a Kúria végzése után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik