Belföld

Hátrányos helyzetű gyermekek adataival élt vissza egy orvos a cinkostársaival

police.hu
police.hu

Egy fehérgyarmati ortopéd szakorvos, egy szendrői asszisztens, egy rakamazi ügyvezető és egy nyíregyházi üzletkötő az újabb gyanúsítottja az orvosi segédeszközökkel kapcsolatos csalási ügynek, így már hetvennégyre nőtt a költségvetési csalással gyanúsítottak száma “a cipős ügycsoportban” – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden a police.hu oldalon.

A Borsod vármegyei nyomozók szerveztek akciót NNI-s kollégáikkal június 4-én Fehérgyarmaton, Rakamazon, Nyíregyházán és Galvácson. A kutatások során informatikai eszközöket, elektronikus adatokat, pénzt és orvosi vényeket foglaltak le. Az ügyekben szerepel egy rakamazi cég, amely 2021 és 2022 között jogosulatlanul igényelt vissza közel 15 millió forint állami támogatást a NEAK-tól.

A cég képviselője a gyanú szerint egy hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Borsod vármegyei egyesület 139 tanulójának egészségügyi adatait szerezte meg arra hivatkozva, hogy szociális alapon ingyen biztosítanak majd gyógycipőt a részükre. Az adatokat átadta a fehérgyarmati ortopéd szakorvosnak, aki úgy írt fel vényre gyógycipőket a 18 éven aluli fiataloknak, hogy nem vizsgálta meg őket, sőt nem is találkozott velük. Az érintetteknek nem volt tudomásuk a vényfelírásról, a gyógytermékekre pedig nem volt szükségük.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki mind a négy elkövetőt – a cég két képviselőjét, az ortopéd szakorvost, valamint az asszisztensét – költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Mindannyian szabadlábon védekeznek. A cipős ügycsoportnak jelenleg 74 gyanúsítottja van: 29 orvos, 21 cégvezető, 12 alkalmazott, 6 orvosi asszisztens és 6 szociális intézményi dolgozó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik