Élő Belföld

Fővárosi Választási Bizottság: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré, három napon belül lehet fellebbezni

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Vasárnap egész nap élőben tudósítottunk a választás minden fontos történéséről, percről percre közvetítésünket itt olvashatják vissza.

FVB: Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré

Megállapította a főpolgármester-választás eredményét a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfői ülésén. Karácsony Gergelyt a választók 371 466 szavazattal választották főpolgármesterré. Az FVB – négy igen szavazattal, kettő nem szavazat ellenében hozott – határozata nem jogerős, ellene jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni.

Az FVB határozatában az olvasható, hogy a testület összesítette az 1354 szavazóköri eredményt, eszerint a névjegyzékben 1 333 795 választó szerepelt, közülük a vasárnapi szavazáson 807 056-an jelentek meg.

Az urnákban 806 142 lebélyegzett szavazólap volt, érvénytelen volt közülük 24 592, érvényes 781 550.

A jelöltek közül Grundtner András (Mi Hazánk Mozgalom) 38 942 szavazatot kapott, Vitézy Dávid (Vitézy Dáviddal Budapestért-LMP-Zöldek) 371 142-t, Karácsony Gergely (Párbeszéd-Zöldek-DK-MSZP) 371 466-ot.

Ez alapján az FVB megállapította, hogy Karácsony Gergelyt választották főpolgármesterré.

Az FVB határozata nem jogerős, ellene – jogszabálysértésre való hivatkozással – három napon belül lehet fellebbezni, amit a Nemzeti Választási Bizottság bírál el. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok felhozhatók.

Pokorni gratulált Kovács Gergelynek

Köszönet illet mindenkit, aki részt vett a június 9-ei választáson, függetlenül attól, hogy kire adta le a szavazatát. Külön köszönet annak a sok ezer hegyvidéki polgárnak, aki Fonti Krisztinára és a FIDESZ-KDNP jelöltjeire szavazott. Gratulálunk Kovács Gergely pártelnöknek, majdani polgármesteri munkájához sok sikert kívánunk.

– írta a Telex kérdésére Pokorni Zoltán, a XII. kerület jelenlegi polgármestere.

Kirakják az AfD EP-küldöttségéből a listavezetőt

Maximilien Krah, az AfD listavezetője több botrányba is keveredett az EP-választások előtt. Először kiderült, hogy az oroszok fizették a kampánya egy részét, majd az, hogy az asszisztense Kínának kémkedett. Végül azt mondta, nem mindenki automatikusan bűnöző attól, hogy SS egyenruha volt rajta. Krah miatt az AfD-t végül ki is rakták az Identitás és Demokrácia pártcsaládból. Most viszont az AfD döntött úgy, hogy Krah nem lesz része a párt küldöttségének, külön politizál majd.

A nemzetközi választási megfigyelők szerint megtévesztési stratégia volt Szentkirályi Alexandra visszalépése

A jelenlegi jogi keretrendszer hiányosságai negatívan befolyásolták a választást a kormánypárt javára. Aggodalomra adott okot a kampányban a lázító retorika, az árnyékfinanszírozás, a médiaelfogultság és az, hogy a részt vevő pártoknak egyenlőtlen lehetőségei voltak.

Egyebek mellett ezt állapította meg a Választási Megfigyelő Szervezetek Európai Hálózatának (ENEMO) a 2024-es magyar önkormányzati választásokat megfigyelő nemzetközi missziója, amelynek előzetes jelentését hétfőn ismertették.

A Telex tudósítása szerint Nino Rizhamadze, a szervezet egyik tagja közölte, hogy a nemrég elfogadott szuverenitásvédelmi törvény megítélésük szerint negatívan hatott a média és a civil társadalom helyzetére, ilyen jogszabály elfogadása hat hónappal választás előtt szokatlan.

Kristina Kostelac, a szervezet másik tagja Szentkirályi Alexandra döntésére utalva kijelentette az ENEMO elítéli az olyan típusú választói megtévesztési stratégiát, hogy az egyik főpolgármester-jelölt 48 órával a választás előtt visszalép, és támogatóit arra kéri, hogy az állítólag független jelöltre szavazzon, mert ez befolyásolja a választási eredményeket.

A szervezet szerint

  • az, hogy 859 településen csak egy polgármester indult, nem jó a pluralizmusra nézve;
  • a kampányfinanszírozási szabályok szemben állnak az európai normákkal, mert a kampánypénzek költésének nincs jogi korlátozása az önkormányzati kampányban, és ez hátrányba hozza a kisebb pártok jelöltjeit vagy a független jelölteket;
  • tapasztalták a választók személyes adatainak kiszivárgását, eladását is;
  • az esetek 9 százalékában több mint egy személy tartózkodott a megfigyelt szavazásnál a szavazófülkében, sőt, a választópolgárok 3 százaléka nem tudott titokban szavazni a fülke elhelyezkedése miatt;
  • aggódnak a közösségi média jogi szabályozásának hiányai miatt, mert azok lehetővé teszik a politikai pártoknak, hogy széles körű és korlátlan közösségi kampányt folytassanak.

Megbukott az árnyékkormány

A tegnap esti eredményeknek sok tanulsága van, de mindenekelőtt az első szó ismét a köszöneté. Köszönöm azoknak, akik tegnap az erős, szociális Európát és az általam vezetett, közös listát támogatták! A következő öt évben is azon leszünk, hogy Európa minden korábbinál egységesebb és erősebb legyen, erre kértünk felhatalmazást, ez a kötelezettségünk.

– kezdi Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a Facebookon a posztját, amelyben bejelentette, hogy az árnyékkormány a jelenlegi formában befejezi a működését.

Az is világos viszont, hogy az egyetlen megmaradt Európa-párti, baloldali közösségként új, a korábbiaktól eltérő módszereket is kell keresnünk az Orbán-rendszerrel szembenálló szavazók megszólítására. Továbbra is hiszem, hogy az emberek hétköznapjaival mit sem foglalkozó jobboldali politika egyetlen alternatívája hosszútávon egy karakteres, baloldali program. Ennek a programnak a kidolgozásáról szólt az Árnyékkormány munkája 2022. szeptembere óta, ezért dolgoztunk együtt több mint ezer szakértővel, ezért jártuk az országot, hogy ez a program minél többekhez eljusson. Az Árnyékkormány munkája a mai nappal eddigi formájában véget ér. Tesszük tovább a dolgunk, maradunk, akik voltunk öt napja, öt hónapja, vagy épp öt éve: elkötelezett szociáldemokraták, európai magyarok. De azért, hogy az a baloldali politika, az a szakpolitikai alternatíva, amit mi képviselünk, a mostaninál nagyobb támogatottságot élvezzen, új megoldásokat, új eszközöket, új utakat kell keresnünk. Köszönöm Mindenkinek, aki a magyar történelem első igazi árnyékkormányának a munkáját segítette az elmúlt bő másfél évben!

– írja.

Karácsony Gergely: Ez a győzelem azoké, akik nem engedték magukat becsapni

Karácsony Gergely elkönyvelte a győzelmét, függetlenül attól, hogy Vitézy Dávid újraszámlálást szeretne a sok érvénytelen szavazat miatt, ez derül ki a főpolgármester hétfő délutáni Facebook-posztjából, amiben egyébként egy szót sem ejtett a kihívójáról.

Mint írta, „Budapest szabad, zöld és szolidáris város, és az is marad. Köszönöm ezt a győzelmet nektek. Mert ez a győzelem azoké, akik nem engedték magukat becsapni. Ez a győzelem azoké, akik nem engedik, hogy megtörjék Budapest gerincét. Ez a győzelem azoké, akik ragaszkodnak a szabadsághoz, a demokráciához, a sokszínűséghez, az elfogadáshoz, az autonómiához.”

Budapest újkori történetének talán legnehezebb öt éve után, a lejáratásomra költött tízmilliárdok és az ellehetetlenítésem miatt a várostól elvett százmilliárdok után, a ránk küldött propaganda és titkosszolgálat után, a szavazók becsapását célzó fideszes kampányterv után több szavazatot kaptam, mint 2019-ben, sőt, az összes választókorú budapestire vetítve többen szavaztak rám, mint bármelyik főpolgármesterre az elmúlt harminc évben

– fogalmazott.

Szerinte vasárnap este úgy lett, ahogy egykor Tamás Gáspár Miklós írta: a „küzdelem a mélyben zajlik … újfajta országban, amelyet a régi eszközökkel megérteni sem lehet, nem hogy kedvünk szerint megváltoztatni.” Ahhoz, hogy utat törjön magának a változás akarata, kellenek a szabad önkormányzatok, tette hozzá, az új Fővárosi Közgyűlés nyugodt működtetése pedig azt a képességet igényli, amit ő amúgy a legnagyobb politikusi erények közé sorol: az együttműködés képességét. Vele csak az nem tud együttműködni, aki nem akar, és az, aki a NER érdekeit, vagy magánérdekeket a közérdek elé helyez, jelezte.

„Amikor azt mondtam, hogy Budapesten nem egyik vagy másik oldal van hatalmon, hanem Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, akkor ez azt jelenti, hogy ezután is bevonjuk a döntésekbe a budapestieket. A jövőben a közgyűlést alkotó frakciók mellett arra a társadalmi koalícióra is építek, amely a programom támogatására civilekből, diákokból, szakszervezetekből, idősügyi szervezetekből jött létre. Elsődleges szövetségesek a Budapest-politikában továbbra is a megválasztott kerületi polgármesterek, pártállástól függetlenül, akiknek véleményét, akaratát semmilyen fideszes törvény nem tarthatja távol a Fővárosi Közgyűlés döntéseitől” – írta.

Minden adott ahhoz, hogy közösen végrehajtsuk azt a programot, amivel megerősítjük a város ellenállóképességét a klímaváltozással és a lakhatási válsággal szemben, amivel zöldebbé, egészségesebbé tesszük ezt a várost, amivel jövőt adunk Budapestnek. Azt a programot, amire tegnap felhatalmazást kaptam

Menczer Tamás: Magyar Péter egy jellemtelen vesztes, mindig az is marad

Miután a választás éjszakáján a fideszes politikusoktól nem kérdezhetett a sajtó a Bálnában, Menczer Tamás másnap a parlamentben megállt a 444 és a Telex újságíróinak, hogy kérdésekre válaszoljon.

A Fidesz-KDNP kommunikációs igazgatója azzal kezdte az interjút, hogy rögzítette a tényeket, miszerint a pártszövetség megnyerte az országgyűlési és EP-választásokat. Három okot említett: egyrészt ez az egyik legjobb eredmény Európában, másrészt sosem kaptak EP-választáson ennyi szavazatot, harmadrészt ha ez országgyűlési választás lett volna, megint kétharmaduk lett volna.

Az óbaloldal szereplőit a magyarok elzavarták. A magyarok azt mondták, hogy nincs szükségük olyanokra, akik Brüsszelben folyamatosan, tendenciózusan és kitartóan elárulják a magyar érdekeket nyilván dollárokért cserében

– fogalmazott.

Magyar Péter szerinte az újbaloldal. Mint fogalmazott, „meg kell mondjam, én nagyon örülök. Gondolkoztam még az éjjel és reggel is, és arra jutottam, hogy a tegnap nem is alakulhatott volna jobban. Ugyanis, hogyha én választhattam volna soros ellenfelet a következő időszakra, én őt választottam volna.”

Azért, folyatta, mert Magyar Péternél most az illúzió korszaka lezárul.

Eddig egy felfestett, megrajzolt történetet láttunk, de innentől kezdve ő egy számon kérhető, elszámoltatható politikus, és el fogja árulni a szavazóit, és ha úgy alakul, és úgy fog, mert ismerjük a karaktert, el fogja árulni a hazáját is. Aki a feleségét elárulta, és felvette diktafonnal, az bárkit, bármikor elárul

– értékelt.

Azt mondta, 2026-ban az országgyűlési választáson is le fogják győzni őt.

Arra a felvetésre, nem érzik-e úgy, hogy új politikai helyzet van, hiszen arányaiban kevesebb szavazatot kaptak, és van egy ellenzéki párt, amely 30 százalék fölé jutott, Menczer úgy felelt: de, úgy érzik, mert a baloldal cserélődik.

Ami pedig a szavazatszámot illeti, több mint kétmillió szavazatot kaptak, ez egy rekord, „az összes európai kormány sírva könyörögne egy ilyen eredményért.”

Magyar Péter Menczer szerint soha nem lesz nagy vezető és soha nem lesz miniszterelnök, „ő mindig az az ember marad, aki lehallgatta a feleségét azért, hogy ebből politikai tőkét kovácsoljon.” Hozzátette: Magyar elvesztette a fiát, ő egy jellemtelen vesztes, mindig az is marad.

Hogy sikerült-e a választás eredményével megállítani a háborút, Menczer azt mondta, hogy a magyar emberek döntöttek, megértették a választás tétjét.

Tarlós István reagált a főpolgármester-választás eredményére

Jogi értelemben nem tekinthető véglegesnek a főpolgármester-választás végeredménye

– nyilatkozta az ATV megkeresésére Tarlós István annak kapcsán, hogy Vitézy Dávid szeretné a szavazatok újraszámlálását a sok érvénytelen voks miatt.

Tarlós megjegyezte, az újraszámlálásnak megvannak az egzakt törvényi feltételei, de „ha így marad az eredmény, én akkor mind a két versenyzőnek gratulálok. Karácsonynak a győzelemhez, Vitézynek pedig azért, mert ilyen nyílttá tette ezt a versenyt”.

Őszintén szólva én eleve Karácsonynak adtam több esélyt, de Vitézy Dávid nagyon tiszteletreméltóan szerepelt

– mondta

Vitézy Dávid: Nyitott kérdésből és gyanúból rengeteg van

A választás éjszakája óta először posztolt Facebook-oldalán Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, de egyelőre nem gratulált a jelenlegi állás szerint győztes Karácsony Gergelynek, mert mint azt már hajnalban sajtótájékoztatóján is jelezte, újraszámlálást fog kérni.

Bejegyzésében úgy fogalmazott: tegnap este hétkor befejeződött a szavazás a főpolgármester-választáson, de a hivatalos végeredményt még mindig nem tudjuk.

„Egy dolgot szeretnék előre leszögezni: ha minden nyitott kérdést tisztáztunk, ha minden beérkező gyanút megvizsgáltunk, és az a végeredmény születik, hogy Karácsony Gergely nyerte ezt a választást akár csak egy szavazattal is, akkor természetesen gratulálok neki, és a programom mentén, konstruktívan fogjuk képviselni a budapestieket a Fővárosi Közgyűlésben. De most még nem tartunk itt” – fogalmazott.

Nyitott kérdésből és gyanúból ugyanis rengeteg van. 24 592 érvénytelen szavazat volt ezen a választáson, ami rekord. Karácsony Gergely 100%-os feldolgozottságnál 324 szavazattal vezet, tehát 76-szor annyi az érvénytelennek nyilvánított szavazat, mint a kettőnk közötti különbség. A már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya

– jelezte.

Megköszönte annak a 371 ezer budapestinek a megtisztelő bizalmát, akik tegnap rá szavaztak. Elmondása szerint nekik is tartozik azzal, hogy nem enged abból, hogy „a szabad és demokratikus Budapesten minden egyes szavazatot meg kell számolni, és utána kell végeredményt hirdetni. Remélem ebben Karácsony Gergely, illetve a fővárosi és kerületi választási bizottságok is partnerek lesznek a következő napokban.”

Egyúttal kérte a Fővárosi Választási Irodát, hogy a jogorvoslatok lezárultáig minden szavazatot, jegyzőkönyvet és urnát őrizzenek meg, minden befolyási kísérletet akadályozzanak meg, és tegyék lehetővé, hogy minden budapesti számára megnyugtató módon tudjon zárulni ez a rendkívül szoros főpolgármester-választás.

Mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerettem volna közvetlenül is elmondani, de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom – minden nap újra tanulom, mit is jelent nála ez az oly sokszor emlegetett Budapest köztársaság

– zárta a bejegyzést.

Gyöngyösi: A párt akkor el fogja dönteni, hogy kellek-e vagy nem

Teljes tisztújítást ír ki a Jobbik-Konzervatívok a választások eredményét értékelve – közölte hétfőn az ellenzéki párt. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a párt elnöke, Gyöngyösi Márton távozna az elnöki posztról – értesült a 24.hu. Bővebben alábbi cikkünkben olvashat a témáról:

Kapcsolódó
„Megváltoztak a körülmények”, ezért nem mond le a Jobbik elnöke
Gyöngyösi Márton indul a párt tisztújításán, és majd eldől, hogy szükség van-e rá vagy sem.

Teljes tisztújítást tart a Jobbik

Teljes tisztújítást ír ki a Jobbik-Konzervatívok a vasárnapi választások eredményét értékelve – közölte a párt hétfő délben az MTI-vel. A tájékoztatás szerint a párt elnöksége az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választás eredményeit értékelve hétfőn arról döntött, a lehető legkorábbi időpontra kiírja a tisztújítást, hogy „a tagok olyan vezetőket választhassanak, akik segíthetik a párt újjáéledését és sikeressé tételét”.

A Jobbik egyszázalékos eredményt ért el a vasárnapi európai parlamenti választáson, így nem nyert mandátumot a brüsszeli testületben. Gyöngyösi Márton pártelnök, a Jobbik eddigi EP-képviselője az MTI kérdésére az éjszaka azt közölte: ismét versenybe száll a pozícióért a közelgő választáson.

Az MTI a Jobbik vezetésének több tagjától úgy értesült hétfőn: június utolsó hétvégéjén tarthatják meg a tisztújítást.

Török Gábor: Nincs egyetlen fideszes vezető sem, aki most hitelt adna a sikerpropagandának

Hatalmas Fidesz-KDNP győzelem a vasárnapi két választáson – írja az Origo. Ezzel az eredménnyel a Fidesz egy országgyűlési választáson kétharmaddal nyert volna – nyugtatja a kormánypárti választókat a Magyar Nemzet. Török Gábor politológus teljesen normálisnak tartja, hogy „akiknek ez a feladatuk a rendszerben, azok a Fidesz nagy sikeréről, újabb kétharmadáról beszélnek a nyilvánosságban a tegnapi választás után”. Elismeri, van az a nézőpont, ahonnan felfedezhető több pozitívum is a kormánypárt számára, de ő azt tapasztalja, hogy

nincs egyetlen fideszes vezető, háttérember vagy gazdasági szereplő sem, aki hitelt adna most a sikerpropagandának: a rendszer inkább látja kudarcnak a történteket, akkor is, ha a nyilvánosság előtt erről nem nagyon fognak beszélni

– írta Török Gábor Facebook oldalán. Szerinte ezt azért fontos kiemelni, mert „a percepció hegyeket tud mozgatni vagy rombolni: ennek a választásnak az egész Fidesz-világra komoly következményei lesznek. Ha nem látjuk, akkor is. De szerintem majd látjuk.”

Szajki Bálint / 24.hu Török Gábor

Hódmezővásárhelyen harmadik lett Márki-Zay pártja

21,63 százalékot szerzett, és ezzel a Fidesz és a Tisza Párt mögött a harmadik helyen zárt Hódmezővásárhelyen a Mindenki Magyarországa Néppárt. Márki-Zay Péter pártja országosan az egy százalékot sem érte le, ám vasárnap este a Csongrád vármegyei településen az ellenzék 2022-es miniszterelnök-jelöltje magabiztos győzelmet aratott, 55,1 százalékot szerezve. Ezzel a települést 2018 óta polgármesterként vezető Márki-Zay újabb ötéves ciklust kezdhet meg az egykori fideszes fellegvárban.

Elfújták Németh Szilárdnak Csepelen a Takarodót

Kiütéses vereséget szenvedett Csepelen a Németh Szilárd által leuralt Fidesz. A kerületben a pártból kizárt egykori harcostárs, Borbély Lénárd maradt a polgármester, és képviselőtestületben is Borbély csapata került többségbe úgy, hogy minden egyéni választókörzetet megnyertek. A Fidesznek csupán két képviselője lesz, ők kompenzációs listán jutottak mandátumhoz.

Az elmúlt években Németh a csepeli birkózókkal is összeveszett. A Csepel.info írta meg, hogy Märtz József vendéglős, a Csepeli Birkózó Club elnöke, aki korábban segítette a rezsibiztost, hogy megszerezze a birkózószövetség elnöki székét, de „köszönet helyett bosszúhadjáratot kapott”, a választás után a birkózóakadémia ablakai alatt elfújta Németh Szilárdnak a Takarodót.

V. Naszályi Márta gratulált Böröcz Lászlónak

Az I. kerületet eddig vezető, teljes ellenzéki – kivéve MKKP, ők külön jelöltet indítottak – támogatással induló V. Naszályi Márta 463 szavazattal alulmaradt a versenyben a fideszes Böröcz Lászlóval szemben.

V. Naszályi hétfő délelőtt Facebook-oldalán reagált a vereségre, a posztban többek közt azt írta:

Gratulálok Böröcz Lászlónak, az I. kerület következő polgármesterének. Hatalmas megtiszteltetés volt 2010-től képviselőként és 2019 óta polgármesterként szolgálni a kerületet. Köszönöm a választópolgároknak a megtisztelő bizalmat, évtizedek óta megoldásra váró problémákat sikerült kezelnünk és hiánypótló, előremutató fejlesztéseinkkel megalapoztunk egy zöld és szolidáris I. kerületet.

A bejegyzésben azt is írta: „Nagyon hangos és eseménydús kampányon vagyunk túl. Csapatomnak rengeteg erőt és lendületet adott a töretlen támogatás, a kerületiek bíztatása és az önzetlen segítség, amivel megtiszteltek minket a lakók.”

V. Naszályi megjegyezte: a jövőben is mindent meg fog tenni azért, hogy az I. kerületiek érdekei érvényesülhessenek.

Baranyi Krisztina: Mindenki elindult ellenünk, aki abban volt érdekelt, hogy a naftalinszagú, nagykoalíciós mutyikkal terhelt elmúlt 30 év politikája visszatérjen

Baranyi Krisztina újraválasztott IX. kerületi polgármester Facebook-oldalán reagált hétfő délelőtt a vasárnapi választás eredményére. Baranyi nagy fölénnyel, 43,75 százalékkal nyert a fideszes jelölt, Gyurákovics Andrea (28,31%) előtt, de a függetlenként induló Gegesy Ferenc is csak 22 százalékot szerzett ellene, a Mi Hazánk jelöltje pedig 4,24 százalékot.

A ferencvárosi polgármester a posztban azt írta:

Tegnap nagyon világosan mutattátok meg, hogy milyen Ferencvárost akartok. Pártpolitikai szempontoktól megkímélt, nyitott, befogadó, szolidáris várost. Mindenki elindult ellenünk, aki abban volt érdekelt, hogy a naftalinszagú, nagykoalíciós mutyikkal terhelt elmúlt 30 év politikája visszatérjen és hogy a szélsőjobb is betegye a lábát a mi szabad városunkba.

Nagy Szabolcs / 24.hu Baranyi Krisztina az MKKP eredményváró eseményén.

Baranyi megjegyezte, hogy a kerület minden egyéni választókerületében a Baranyi Krisztinát Ferencvárosért adja a képviselőt, ezért nagyon erős felhatalmazással tudja folytatni a munkát, és mint írta: meg fogja szolgálni a bizalmat.

Tasó Lászlónak nem esett túl jól, hogy sok nyíradonyi nem a Fidesz jelöltjére szavazott

Tasó László fideszes parlamenti képviselő, volt államtitkár, Nyíradony egykori polgármestere Facebook-oldalán reagált a választási eredményre, szúrta ki a 444. A politikus a posztban először megköszönte a részvételt azoknak, akik a Fidesz helyi jelöltjeire szavaztak, majd azt írta:

A választók úgy döntöttek, hogy új, minden bizonnyal felkészültebb vezetőkre van szüksége, mint akiket a Fidesz-KDNP ajánlott. A választók döntését tudomásul vettük.

Balogh Zoltán / MTI Tasó László az Országházban.

Ezután pedig a követőinek emlékeztetőül ajánlja Kóczián Rudolf versét, miszerint

Ahogyan szavaztál,

Úgy bánjanak veled!

Az Ahogy szavaztál című vers egyébként többek közt így hangzik még: „Hogyha IGENT mondtál, az ÚR legyen veled! / Hogyha NEMET! ő se bocsásson meg neked! / Ne lásd meg a napot, a pokolban a helyed! / Ahogyan szavaztál, úgy bánjanak veled!”

Nyíradonyban egyébként Szilágyi Tibor Zoltán független jelölt győzedelmeskedett a fideszes jelölttel, Terdik Jánossal szemben.

Manfred Weber: Beszéltem Magyar Péterrel a csatlakozásukról

A Népszava megkérdezte Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét arról, hogy a hozzájuk csatlakozni kívánó Tisza Párt megfelel-e az elvárásainak? Manfred Weber elmondta, hogy Magyar Péterrel beszélt a csatlakozásukról.

JOHN THYS / AFP Manfred Weber

Láttam, hogy Budapesten nagy megmozdulásokat tartottak a korrupció ellen és a jogállamiság mellett. Nagyon örülünk, hogy a társadalom másik részének is hangot tudtak adni. Az ajtónk nyitva áll, a következő napokban folytatjuk a tárgyalásokat

– válaszolta a Népszavának Weber az Európai Parlament sajtóközpontjában tartott első nyilatkozatában.

Zuglói és erzsébetvárosi szavazatokkal fordíthatta meg Karácsony az eredményt

A G7 hétfő reggeli cikkében arra kereste a választ, hogyan tudta megfordítani az utolsó pillanatban Karácsony Gergely a főpolgármesterválasztás eredményét. A jelenlegi városvezető 90 százalékos feldolgozottság felett tudta átvenni a vezetést és végül 0,04 százalékpontos különbséggel, 324 szavazattal többet kapott, mint kihívója Vitézy Dávid.

A portál cikke szerint az egyes kerületekben elég eltérően alakult a jelöltek támogatottsága. Általánosságban az látszik, hogy a külső kerületekben, illetve a belváros legbelső részén Vitézy nyert, a hagyományosan baloldali jelöltet választó részeken viszont nagyon Karácsony. A G7 szerint a fordulatot az hozta meg, hogy viszonylag sok főpolgármesteri szavazat érkezett a késői órákban a Várnegyedből, Zuglóból és Erzsébetvárosból. Ezek közül előbbiben Vitézynek volt előnye, utóbbi kettőben Karácsonynak. Ezeknek a szavazatoknak a befutása fordíthatta meg az állást – írják.

Varga Jennifer / 24.hu
Olvasói sztorik