Belföld

A Publicus Karácsony, a kormányközeli Nézőpont Vitézy győzelmét mérte

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

A biztos szavazók 50 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre (DK-MSZP-P), 47 százaléka Vitézy Dávidra (LMP) – erre az eredményre jutott a Publicus Intézet, amikor arról kérdezte a szavazókat, hogy kit választanának, ha a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépne. Mint a Népszava írja, amikor a felmérés készült, június 4. és 6. között, még csak feltételezés volt a kormánypárti jelölt kiszállása, 7-én pénteken viszont valóban bejelentette visszalépését Szentkirályi Alexandra, ráadásul úgy, hogy Vitézy Dávid támogatásra buzdította szavazóit.

Az eredmény kapcsán fontos megjegyezni, hogy amikor ezt a kérdést feltettük, Szentkirályi visszalépése még csak egy hipotézis volt, vagyis érdemben változhat a helyzet ehhez képest. Sok olyan szavazó lehet, aki úgy gondolta, ha Vitézyt választja, akkor nem a Fideszre szavaz. Kérdés, hogy ezek a szavazók megváltoztatják-e a döntésüket. Különösen a Tisza Párt hívei között lehetnek olyanok, akik Vitézyt támogatták volna, de elképzelhető, hogy a Fidesz jelöltjeként már nem rá teszik az ikszet

– magyarázta a lapnak Pulai András a Publicus vezetője.

Közben a kormányközeli Nézőpont Intézet épp ennek az ellenkezőjét mérte szombat reggelre.

Mint írták, mérésük alapján Vitézy Dávidra a budapesti szavazók 52 százaléka, míg Karácsony Gergelyre a fővárosiak mindössze 45 százaléka szavazna. Szerintük Szentkirályi Alexandra visszalépését követően többen vélik úgy, hogy Karácsony vasárnap veszíteni fog (46 százalék), mint akik szerint meg fogja nyerni (42 százalék) a választást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik