Belföld

Zelenszkijnél csak Fico népszerűtlenebb Magyarországon

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu

Zelenszkijnél csak Fico népszerűtlenebb Magyarországon

Ukrajna államfőjét ismerjük, de nem kedveljük, míg az Európai Tanács elnökéről csak a magyarok fele tudja, hogy kicsoda– derül ki a 24.hu friss kutatásából.

Ukrajna elnöke közismert, de nem igazán kedvelt politikus a magyar lakosság körében – derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a 24.hu megbízásából készített a Závecz Research. A felmérésben megkérdezettek 87 százaléka tudta azt, hogy ki Volodimir Zelenszkij, azonban amikor 1-től 5-ig, iskolai osztályzatokkal kellett értékelni a munkáját, akkor átlagosan csak 2,6 pontot kapott.

Az Európai Tanács elnökét, a belga Charles Michelt vele szemben a válaszadók mindössze 46 százaléka ismeri, és átlagosan 3-asra értékelték a munkáját, amíg a nemrégiben egy merényletben súlyosan megsérült szlovák miniszterelnök, Robert Fico a 67 százalékos ismertsége mellé a nyolc felsorolt politikus közül a legrosszabb osztályzatot kapta, mindössze 2,3-as átlagot. (Hozzátartozik, hogy az adatfelvétel éppen a merénylet előtti napon zárult, vagyis azt, hogy az eset és a szimpátianyilvánítások változtattak-e a szlovák kormányfő megítélésén, akár átmenetileg, nem tudhatjuk.)

Az ismertebb politikusok között volt még Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, őt 78 százalék tudta azonosítani, Emmanuel Macron francia elnök (71 százalék), illetve a hatalomba tavaly visszatérő Donald Tusk lengyel miniszterelnök (70 százalékos ismertséggel). Utóbbi Michellel együtt osztozik a legjobb osztályzaton a mezőnyben, de mint említettük, ez is csak a közepes érdemjegynek felel meg.

Ha pártszimpátia szerinti bontásban nézzük az eredményeket, Zelenszkij a Momentum-szavazóktól kapta a legjobb (3,9), a Fidesz-szavazóktól pedig a legrosszabb (1,6) osztályzatot. Ficónál éppen fordítva van: a fideszesek értékelték a legjobbra (3-asra) – megelőzve a Mi Hazánk-szimpatizánsokat (2,9) – a DK-sok és a momentumosok pedig a legrosszabbra (1,6 és 1,7). A legnagyobb összhang Giorgia Meloni olasz kormányfővel kapcsolatban alakult ki: minden párt választóitól 3-as körüli osztályzatot kapott, ami nem csoda, hiszen Orbán Viktor markánsan jobboldali szövetségeseként ismerhette meg a közvélemény, az ukrajnai háború ügyében azonban nyugatos álláspontot képvisel, Ukrajna egyik fő támogatója az unión belül.

Az osztályzatokat külön is megnézve látható, hogy az ukrán államfő kapta arányaiban a legtöbb 1-est és 2-est (43 százalék), ám a 4-eseket és 5-ösöket nézve is csak két százalékponttal maradt le a „jó tanuló” Tusktól. A legtöbb hármast Olaf Scholznak osztották ki a válaszadók, a szociáldemokrata német kancellárról 66 százalék tudott állást foglalni.

Módszertan

A közvélemény-kutatás az ország felnőtt népességét reprezentáló mintán készült, ezer fő megkérdezésével, telefonos módszerrel. A kapott adatok legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorút megkérdeznek az országban. A felmérés adatfelvétele 2024. május 8. és 14. között történt.

Olvasói sztorik