Belföld

Orbán: Elfogadtuk Szentkirályi Alexandra döntését

Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a TV2 Tények címû mûsorának Budapesten 2024. június 7-én. Balról Gönczi Gábor műsorvezető.
Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) interjút ad a TV2 Tények címû mûsorának Budapesten 2024. június 7-én. Balról Gönczi Gábor műsorvezető.

Pénteken este interjút adott a Tényeknek Orbán Viktor a hétvégi választásokra készülve, de annak ellenére, hogy reggel a Fidesz főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra visszalépett, erről nem sok szó esett a beszélgetés során.

A miniszterelnök kijelentette: „Én úgy láttam, hogy neki igaza van és elmondta, hogy a visszalépést látja helyes döntésnek, és mi ezt elfogadtuk.” Ezen felül annyit tett még hozzá, hogy az önkormányzati választáson olyan jó vezetőkre kell szavazni, akik szebbé teszik a városokat és a falvakat.

Szóba került a budapesti repülőtér megvásárlása is, amelyet Orbán nagy sikerként könyvelt el. Saját bevallása szerint nem híve az állami tulajdonnak, de vannak olyan monopol helyzetben lévő cégek, amelyeknek jobb helyen van állami kézben, mint külföldi tulajdonban.

Nem vagyunk kommunisták,

tette hozzá, arra utalva, hogy „üzleti mércével mérve tisztességes árat” fizettek a repülőtérért, amely a legszebb jövő előtt áll.

A beszélgetés során jóval több szó esett az európai parlamenti választásról, amely a Fidesz és a kormány narratívája szerint arról szól, hogy béke lesz vagy háború. Orbán azt állította, hogy Nyugaton olyan döntések születnek, amelyek „egyre közelebb visznek minket a háborúhoz” és „centiméterekre vagyunk attól”, hogy nyugat-európai katonák jelenjenek meg az ukrán harctéren.

A kormányfő szerint a Fidesz és társai meg tudják nyerni az európai parlamenti választást és több lesz a „békepárti” erő, akkor Brüsszelt „le lehet lassítani” az amerikai elnökválasztásig, ha pedig „Isten is úgy akarja” és Donald Trumpot megválasztják, akkor béke lesz.

Azokra a kritikákra reagálva, hogy az óriásplakátokon szereplő háború felirat félelmet kelt az emberekben és megijeszti a gyerekeket, Orbán úgy válaszolt: biztosan nehéz megmagyarázni a gyerekeknek, hogy a háború az rossz, de az még rosszabb, ha egy gyerek elveszíti az apját, a plakát pedig ezt akadályozza meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik