Belföld europoli

Euronews: Magyar Pétert bírálta az EP jelentéstevője

Szajki Bálint
Szajki Bálint
Orbán Viktorhoz hasonlította a Tisza Párt alelnökét Gwendoline Delbos-Corfield. Attól tart, a következő EP-ben háttérbe szorulhat a jogállamiság ügye.

Az Európai Parlament (EP) magyarországi jelentéstevője fenntartásokkal fogadja Magyar Péter megjelenését a magyar politikai színtéren. A posztjáról leköszönő Gwendoline Delbos-Corfield az Euronews kérdésére azt mondta: szerinte kellő óvatossággal kell kezelni, ha valaki a NER-ből érkezik, számára „nem jó hír”, hogy Magyar Péter egyáltalán nem akar belemenni a jogállamisági kérdésekbe. Nem tudni, hogy oldaná meg a Magyarországgal kapcsolatos számos problémát, vetne véget az országgal szemben folyó eljárásoknak.

A francia zöldpárti politikus szerint az sem világos, mit szeretne Magyar Péter és pártja olyan témákban, mint például Ukrajna támogatása.

Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik

– fogalmazott Gwendoline Delbos-Corfield.

Szerinte Magyar Péter megjelenése a magyar ellenzéknek nem tett jót, de erre a választások után lehet pontosabb választ adni. Ő abban bízik, hogy a magyar választók bejuttatják a Magyar Kutya Pártot az EP-be, ahol a Zöldek frakcióját erősítheti. Azt rendkívül aggasztónak tartja, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobbra tart és vagy az Európai Néppárt, vagy valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek.

A magyar jogállamisági jelentéstevő nagyon ijesztőnek nevezte a magyarországi folyamatokat, külön kiemelte a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést, az orosz befolyást. Csalódásának adott hangot, amiért a tagállamok körében a 7-es cikk szerinti eljárás megrekedt. Utódának, aki a következő EP-ben a magyar jogállamisági dossziét viszi, azt javasolta, törje meg a csendet, mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, teljesen bízzon meg a civil szervezetekben, mert ők első kézből tudnak beszámolni a magyar jogállamiság leépüléséről.

Frissítünk!

A következő EP-ben háttérbe szorulhat a jogállamiság ügye

A Szabad Európának Gwendoline Delbos-Corfield arról beszélt, hogy az egész EU fiaskójának tekinti Magyarország EU-tanácsi elnökségét és borúlátóan ítéli meg a jogállami elvek érvényesítésének jövőjét az Orbán-kormánnyal szemben az új EP-ben.

A környezet változóban van az EU-n belül. Nem vagyok biztos benne, hogy a következő parlament tényleg cselekedni fog. (…) A ciklus végére nagyon sötétek lettek a kilátások. A politikusok nem karolják fel a jogállami témát, mert egyszerűbb nem foglalkozni vele

– tette hozzá. Úgy látja, a magyar kormány a jogállamiság további lebontására használja fel az európai választások miatt uniós szinten előállt politikai vákuumot, amelyet az intézmények cselekvésképtelensége jellemez. Szerinte az EU-nak tovább kellene fejlesztenie a jelenlegi éves jogállami jelentések rendszerét, amely alapvetően civil szervezetek önkéntes jelentésein alapul.

Egy független ad hoc szakértői csoportot kellene kinevezni, amelyet rögtön a helyszínre lehetne küldeni, ha egy tagállamban ellentmondásos lépések történnek.

Magyar Péter korábban azt mondta: az EU és az ellenzék is Orbán Viktor kezére játszik, amikor beleáll a jogállamisági vitákba.

Azt nem vették észre, hogy ezzel az egész jogállamisági eljárással meg a pénzekkel való zsarolással Orbán Viktornak segítenek a legtöbbet.

Felmérést végzett a korrupcióellenes civil szervezet, a K-Monitor a pártok uniós politikájáról. Negyven kérdést küldött ki a választáson listát vagy jelöltet állító tíz pártnak, hogy megtudja, mi az álláspontjuk a legfontosabb európai vitákban. A Fidesz–KDNP-n kívül mindenki válaszolt, a kormánypártok álláspontját a nyilvános kommunikációjukból rekonstruálták. A friss HVG a K-Monitor adataiból felállított egy skálát, amelynek egyik végén a leginkább euroszkeptikus Mi Hazánk áll, a másik végén a Momentum. A hetilap szerint a Tisza Párt EU-politikája jelentős átfedésben van a Fideszével (ahhoz a Mi Hazánké áll a legközelebb), bár Magyar Péter támogatja az euró mielőbbi bevezetését és több olyan intézkedést is, ami segítené a korrupció leleplezését.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik