Belföld

„Te mit csinálnál, ha a gyerekedet bántanák?” – elítélték halált okozó apát

Három év három hónap börtönbüntetésre ítélte a Szekszárdi Törvényszék azt a huszonöt év körüli férfit, aki úgy fellökte a gyermekével állítólag csúnyán beszélő férfit, hogy az hanyatt esett és úgy beverte a fejét, hogy később meghalt.

A Szekszárdi Törvényszék tájékoztatása szerint a húszas évei közepén járó apa tavaly áprilisban részt vett a község művelődési házában rendezett húsvéti locsoló bálon. A férfi magával vitte a rendezvényre a hétéves kisfiát is. A bálon jelen volt a későbbi áldozat, egy hatvanéves férfi is.

Éjjel egy óra körül a kisfiú szólt az apjának, hogy „a bácsi bántott”, majd a részeg idősebb férfire mutatott. Amikor az apa megkérdezte tőle, hogy miként bántotta, akkor a gyereke azt válaszolta, hogy „csak szavakban” .

A szintén ittas állapotú apa számon akarta kérni a férfit, ezért kihívta őt az épület elé. A művelődési ház teraszán az idősebb férfi tagadta, hogy megsértette vagy bántotta volna a gyermeket, erre a terhelt combon rúgta. Ekkor egy épület előtt tartózkodó személy közéjük állt, és megpróbálta csitítani az apát. Utóbbi erre azt kérdezte tőle:

Te mit csinálnál, ha a gyerekedet bántanák?

A hatvanas férfi nem reagált az apa indulatos magatartására, hanem elindult gyalog haza. Ekkor az apa hirtelen utána futott, majd két kézzel úgy mellkason lökte, hogy a részeg ismerőse hanyatt esett, s az ott lévő szegélykőtől 2,5 méter távolságra a betonozott úttestre. Az idősebb férfi a fejét ért nagy erejű ütődéstől azonnal eszméletét vesztette. A sértett elesését és a fejéből származó vércseppeket látva az apa  azonnal kiabált, hogy valaki hívjon mentőt.

Az áldozat többek között nyakszirtcsonti koponyatörést, keményburok alatti és pókhálóhártya alatti vérzést, homlok- és halántéklebenyi agyzúzódásokat, agyduzzanatot, következményes agylágyulást szenvedett. A kiérkező mentők kórházba vitték a sérültet, de az egy hónappal később elhunyt.

Az áldozat halálának közvetlen oka a koponyatörés, agyduzzanat, következményes heveny keringési elégtelenség volt, amely utóbbihoz jelentős mértékben hozzájárult a fennálló kombinált szívbetegsége és tüdőgyulladása is.

Az elszenvedett fejsérülések és a halálos eredmény között ok-okozati összefüggés volt. A cselekményét beismerő és őszintén megbánó férfi a büntetésének a kétharmada után bocsátható feltételes szabadlábra. A vádlott és védője tudomásul vette a döntést, míg az ügyészség három munkanap gondolkodási időt tartott fenn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik