Belföld csatatér 2024

Dézsi Csaba Andrástól kérdeznünk sem volt szabad, kihívójával, Pintér Bencével nem hajlandó vitázni

A szerző felvétele
A szerző felvétele
Hiába próbáltuk kérdezni Dézsi Csaba András győri polgármestert, aztán a hulladékgazdálkodásért felelős cég ügyvezetőjét arról, hogy a kihívója szerint a vállalat egyik alvállalkozója helyi fideszes politikusok vállalkozásainak is adott megbízást, feltenni sem hagyták a kérdést. A kedd esti lakossági fórumon megjelent Dézsi ellen induló Pintér Bence is.

Önkormányzati cég- és intézményvezetők társaságában kampányolt Dézsi Csaba András, Győr kormánypárti polgármestere (egyben a városrész önkormányzati képviselője) kedd este a nádorvárosi Zöldfa Étteremben. A rendezvényen megjelent a politikus egyik kihívója, a Tiszta Szívvel a Városért Egyesület színeiben, az LMP, a Momentum és az MSZP támogatásával polgármesterjelöltként induló Pintér Bence is, aki a kampányban – hozzá eljutott dokumentumok alapján – azt állította, hogy az önkormányzat hulladékgazdálkodási cégének egyik alvállalkozójától két győri fideszes politikus érdekeltsége milliós összegre rúgó megbízásokat kapott.

Az eseményen hiába próbáltuk kérdezni először a városvezetőt, aztán a hulladékgazdálkodásért felelős GYHG Kft. ügyvezetőjét arról, hogy Pintér szerint a cég egyik alvállalkozója helyi fideszes politikusok vállalkozásainak is adott megbízást, feltenni sem hagyták a kérdést. Megkerestük mindkét érintett fideszes politikust is, Borsi Róbertet, aki az önkormányzat Gazdasági és Tulajdonosi Bizottságának elnöki tisztségét is betölti, és Antal Imrét, a Fidesz belvárosi képviselőjelöltjét, de ők sem adtak érdemi választ kérdéseinkre.

Jelenleg a kampányfeladatok minden időmet elveszik, energiáimat a választópolgárok felkeresésére fordítom. Jövő héttől szívesen válaszolok minden kérdésre!

– írta Antal lapunknak, Borsi pedig egyáltalán nem válaszolt.

A fórumon szó esett a városrendészet munkájáról is, amelynek illetékese (az útkezelő cég, az önkormányzati lakásokat kezelő és a közterületeket gondozó GYŐR-SZOL Zrt., és a GYHG vezetője mellett) szintén ott volt a fórumon. A polgármester szerint mióta létrejött a városrendészet együttműködése a rendőrséggel, a helyi drogbárókat nemcsak letartóztatják, de el is ítélik. (Dézsi Csaba András valószínűleg a pikó nevű, a térségben működő szervezett bűnözői csoportok által terjesztett drogra gondolt.) A hallgatóságból vetette fel az egyik itt lakó, hogy a városrészben „ferde hajlamú emberek mutogatják magukat”, nőknek és gyerekeknek hozzátéve: „tudjuk, divat a másság”. A városrendészet képviselője azt mondta, ők nem tapasztaltak ilyet, de oda fognak figyelni. A polgármester hozzáfűzte: ő is szokott a környéken járni, „de nekem nem mutogatta magát egyikük se sajnos, mert rögtön megoldottam volna a problémát”.

A fideszes városvezető szót ejtett elődjéről és kihívójáról, Borkai Zsoltról, aki szerinte tévesen állítja, hogy 14 milliárd forinttal a kasszában adta át neki a várost. „Nem nekem adta át, hanem Fekete Dávid alpolgármesternek. Amikor én Fekete Dávidtól átvettem a várost, 9, 6 milliárd volt a kasszában” – mondta. (Borkai Zsolt 2019. november 8-án mondott le, Dézsi Csaba Andrást pedig 2020. január 26-án választották polgármesterré. A két összeg közötti különbséget a működési kiadások adják.)

Jelenleg 22 milliárd van a város kasszájában

– mondta a polgármester, aki azt is kifejtette, hogy kialkudta a kormánynál, hogy a 12 milliárdos sztolidaritási hozzájárulásból 6 milliárdot visszakapjon Győr.  Ugyanakkor a vízelvezető rendszer 28 milliárdos kiépítésére nem kaptak ígéretet az államtól, Dézsi szerint ezért nem adták oda nekik a helyi vízszolgáltató céget.

A szerző felvétele

Dézsi Csaba András Pintér Bencére azt mondta: a koronavírus alatt Győr Összefog néven „emberi tragédiák lépcsőin haladva kiépített egy propagandaoldalt”, nemrég pedig bedobott egy végzést Dézsi mikrobuszába. – Jó, hogy nem Molotov-koktél volt – jegyezte meg a kormánypárti városvezető. (Pintér Bence azt a bírósági ítéletet adta át ilyen módon Dézsinek, amelyben kimondta a Kúria, hogy a fentebb már említett GYHG-nek ki kell adnia alvállalkozóik listáját. El kell árulniuk, hogy mely cégnek, milyen munkára és mennyi pénzt fizettek ki 2021-ben és 2022-ben. Pintér Bence ez ügyben a GYHG épületébe is elment, ahonnan rendőrökkel dobatták ki.)

Fokozódott a hangulat, amikor megérkezett a terembe Pintér Bence. Ekkor tették fel a kérdést Dézsinek, hogy

hajlandó-e vitázni Pintérrel, és ha nem, akkor miért?

Dézsi azt mondta, azért nem hajlandó vitázni Pintér Bencével, mert az szerinte becsapta az embereket. Dézsi ezt azzal indokolta, hogy Pintér először civilnek mondta magát, aztán összefogott az ellenzéki pártokkal. Azt is felhozta a polgármester, hogy Pintér Bence azt állította, hogy ő polgármesterként jogtalanul vette fel a 35 éves munkaviszonya után járó jubileumi jutalmát, s emiatt Pintért nem jogerősen a bíróság próbára bocsátotta, ami ellen Dézsi kihívója fellebbezett.
.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik