Belföld

Rekordprofitot termelt Lázár Jánosék luxus vadászháza, de csak a miniszter részesült a haszonból

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az eddigi legjobb évét produkálta tavaly az a Lázár János résztulajdonában álló társaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban álló luxus vadászházat birtokolja – derült ki a társaság pénzügyi beszámolójából. Ez az az ingatlan, amit a korábbi hírek alapján az építési és közlekedési miniszter, illetve családja földjei vesznek körbe.

Az ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. beszámolója alapján a cég csaknem 240 millió forint bevételt produkált, amiből 123 millió forint a nyereség. Ez azt jelenti – az Opten céginformációs rendszer adatai szerint –, hogy mind a bevételt, mind a profitot tekintve ez volt a cég eddigi legsikeresebb éve. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években fokozatosan egyre nagyobb tulajdonrésze lett a társaságban Lázár Jánosnak, aki néhány éve 8,1 százalékos, majd a 23 százalékos, mára pedig 40 százalékos résztulajdonnal rendelkezik.

Figyelemre méltó, hogy a luxusingatlant birtokló cég profitjából csak az építési és közlekedési miniszter részesült. A tulajdonosok 58 millió forint osztalékot szavaztak meg Lázár János számára, ami ráadásul a részvényesi arányoktól eltérő összeg.

Marjai János / 24.hu Nagyréti Vendégház

A határozat szerint

A Társaság részvényesei egyhangúlag a részvényesi arányoktól eltérő tartalommal az eredménytartalék terhére 58 823 530 forint osztalékot fizet 2024. évben Dr. Lázár János részvényesnek.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Nagyréti Vendégháznak keresztelt ingatlant 500 ezer forintért lehetett kibérelni egy napra, ám akárki nem vehette ki a házat. Lázár János korábbi tájékoztatása szerint az ingatlan bérbeadása zárt körben zajlik, például vadászati turizmust szervező cégeken és vadásztársaságokon keresztül.

Arról is beszámoltunk, hogy a vadászházat birtokló cég tulajdonosi szerkezete meglehetősen homályos. A legutóbbi vagyonnyilatkozatában Lázár János azt írta, hogy a társaságot 40,93 százalékban birtokolja. Ugyanakkor a cégbírósági dokumentumok szerint Kulik Jenő ügyvéd főrészvényesként több mint 99 százalékos tulajdonos. Ez a két adat pedig kizárja egymást.

2018-ban próbáltuk meg feltárni a társaság tulajdonviszonyait, de nem jártunk sikerrel. Kulik akkor épp megvált részvényei többségétől, ezzel párhuzamosan a cégnyilvántartásból – a jogszabályok értelmében – törölték a Lázárhoz több szálon köthető jogászt, miután a tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent. Akkor mindössze annyit lehetett tudni, hogy kis részben (akkor 8,1 százalékban) Lázár a tulajdonos Kulik mellett, valamint két, alacsony tulajdoni hányaddal bíró személy volt még tulajdonos: egyikük több helyi vendéglátóhely üzemeltetője, másikuk egy több száz hektáron gazdálkodó birtokos. Az új tulajdonosok kilétét akkor nem tudtuk földeríteni, mert egyikük tulajdonrésze sem haladta meg az 50 százalékot, ez esetben pedig a törvény lehetőséget nyújt a rejtőzködésre. Még a részvénykönyvbe sem jegyeztették be magukat, így lényegében bezárult a kör, és Lázár Jánoson és üzlettársain kívül senki nem tudhatja, hogy kik a további végső, és valós tulajdonosai a vadászháznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik