Belföld

Luxuskempingbusz és rekordprofit Lázár Jánosék kastélyos cégénél

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Eddigi legnyereségesebb üzleti évét érte el az a Lázár János résztulajdonában álló társaság, amely a Hódmezővásárhelyhez tartozó batidai tanyavilágban felépített vadászkastélyt birtokolja – derült ki a társaság pénzügyi beszámolójából. Arról a luxusingatlanról van szó, amit a korábbi hírek alapján a frissen kinevezett építési és beruházási miniszter és családja földjei vesznek körbe.

A főtevékenységként ingatlan-bérbeadással foglalkozó Grosswiese Zrt. beszámolója alapján a társaság több mint 80 millió forint bevételt produkált, amiből csaknem 45 millió forint a nyereség. A pénzt a társaság nem vette ki a kasszából, hanem eredménytartalékba helyezte. Az adatokból látható, hogy a Grosswiese Zrt.-nek – amit legutóbbi vagyonnyilatkozata szerint majdnem 23 százalékban birtokol Lázár – az alapítása óta a legsikeresebb éve volt a tavalyi. Mind bevételt, mind profitot tekintve az eddigi legmagasabb összeget érte el a cég.

Tavalyi fejlemény az is, hogy az ingatlant üzemetető cég a Magyar Országos Közjegyzői Kamara hitelbiztosítéki nyilvántartása alapján egy új járművet kezdett lízingelni, ami az alvázszám-azonosító szolgáltatók adatai szerint a Mercedes-Benz luxus-lakóbusza, a Marco Polo. A lakókocsi alapára 22 millió forint. Az adatok szerint a lízing után hátralévő tartozás 15 millió forint.

PATRIK STOLLARZ / AFP (képünk illusztráció)
PATRIK STOLLARZ / AFP (illusztráció)

A vendégház kibérlése egy napra egyébként 500 ezer forintba kerül – nem számítva a fizetendő általános forgalmi adót. Ugyanakkor érdekesség, hogy azt továbbra sem bérelheti ki akárki. Lázár János korábbi tájékoztatása szerint az ingatlan bérbeadása zárt körben zajlik, például vadászati turizmust szervező cégeken és vadásztársaságokon keresztül.

Mint azt megírtuk, a vadászkastélyt birtokló cég tulajdonosi szerkezete meglehetősen homályos. Noha Lázár azt írta, hogy a társaságot 22,92 százalékban birtokolja, az Opten céginformációs szolgálat 2021 nyarán aktualizált adatai alapján Kulik Jenő ügyvéd szavazott a részvények több mint 99 százalékával, 28180 darabbal, Szabó István és Bónus István 60-60 részvénnyel. Alapításkor ez volt a felállás, 2020 végére azonban megváltozott a részvényesi kör, legalábbis a módosított alapszabályt három részvényes írta alá: Lázár János, Bónus és Szabó.

2018-ban megpróbáltuk feltárni a kastélyos cég tulajdonviszonyait, ám nem jártunk sikerrel. Kulik akkor épp megvált részvényei többségétől, ezzel párhuzamosan a cégnyilvántartásból – a jogszabályok értelmében – törölték a Lázárhoz több szálon köthető jogászt, miután a tulajdonrésze 50 százalék alá csökkent. Akkor mindössze annyit lehetett tudni, hogy kis részben (akkor 8,1 százalékban) Lázár a tulajdonos Kulik mellett, valamint két, alacsony tulajdoni hányaddal bíró személy volt még tulajdonos: egyikük több helyi vendéglátóhely üzemeltetője, másikuk egy több száz hektáron gazdálkodó birtokos. Az új tulajdonosok kilétét nem tudtuk földeríteni, mert egyikük tulajdonrésze sem haladta meg az 50 százalékot, ez esetben pedig a törvény lehetőséget nyújt a rejtőzködésre. Még a részvénykönyvbe sem jegyeztették be magukat, így bezárult a kör, és Lázár Jánoson és üzlettársain kívül senki nem tudhatja, hogy kik a további végső tulajdonosai a vadászkastélynak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik