Belföld

Első osztályos volt a legtöbb évismétlő a mostani tanévben

Majdnem 4100 általános iskolás diák másodszorra kezdte meg az első osztályt a mostani tanévben, írja a Népszava.

A KSH a lap megkeresésére azt írta, hogy az elsősök 4,2 százaléka évfolyamismétlő idén. Bár ez a szám kicsivel alacsonyabb, mint tavaly, amikor a 94 342 elsős 5,2 százaléka, mintegy 4906 fő volt évismétlő, az idei szám továbbra is a legmagasabb az 1-8. osztályosok körében: a többi évfolyamon 0,7 és 2,1 százalék között van az évismétlők aránya.

Hasonló volt a helyzet a 2021/2022-es tanévben is, amikor az évismétlők aránya 4,6 százalék volt az elsősök között, olvasható a cikkben.

Bár az elsősök esetében nem szokás „bukásról” beszélni, a jogszabályok szerint erre is van lehetőség. A köznevelési törvény kimondja: egy tanuló csak akkor léphet magasabb évfolyamba, ha az előírt tanulmányi követelményeket sikeresen teljesítette. Ez alól nem kivétel az első évfolyam sem.

Ugyanakkor gyakoribb eset, hogy a szülő és a pedagógus együtt dönt az első osztály megismétléséről, a törvény ugyanis lehetőséget ad arra is, hogy az iskola igazgatója szülői kérésre egy alkalommal engedélyezze az első osztály megismétlését, akkor is, ha gyermek teljesítette a követelményeket.

Az első osztály megismétlésének egyik leggyakoribb oka, hogy iskolába lépés előtt nem jól vagy egyáltalán nem mérték fel az adott gyermek iskolaérettségét, írják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik