Belföld

Tarsoly Csaba szerint lett volna esély a Quaestor-kártalanításra

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
Szerinte a csőddel ismert vállalkozók jártak jól.

Tarsoly Csaba szerint lett volna esély ügyfeleik kártalanítására. Az egykori Quaestor-vezér a Blikknek azt mondta:  a cég ingatlanainak értéke bőven fedezte volna a kötvénybefektetéseket, de azokat „elkótyavetyélték”, felvásárlásukkal ismert vállalkozók és cégeik jártak jól. A Quaestor-per fővádlottja sajnálja, hogy ezt nem vizsgálta ki a vádhatóság. Emlékeztetett rá, a vádiratban februárig az szerepelt, hogy nem volt esély a károkozás megtérülésére.

 Ez a mondat a február 20-i vádirat módosításból kikerült, az ügyészség véleménye szerint ez további bizonyíték szükségességét vetette volna fel. Ez elmaradt, amely alapvetően kihat a védekezésemre, mert a vagyon meglétének bizonyítása igazolja a huszonöt éves munkánk eredményét.

Tarsoly Csaba a lapnak több olyan lefoglalt ingatlant is felsorolt, amelyek szerinte áron alul kerültek új tulajdonoshoz, úgy vélte, ezekben az ügyekben akár hűtlen kezelés miatt is indulhat még eljárás. A 77 milliárdos csalással vádolt egykori cégvezér a pert koncepciósnak nevezi.

Ügyvédje szerint szintén nagyon fontos elem, hogy a Quaestor-ügy kirobbanásakor

a sértettek rendelkezésére állt fedezetként a Quaestor ingatlanvagyona. Ebből lehetett volna kielégíteni a követeléseket.

A lap idézte Papp Gábor perbeszédét, amely szerint Tarsoly Csaba letartóztatása napján nem volt a cégnek lejárt követelése. Egy csődeljárással mindenki jobban járt volna, védence egy reorganizációs tervet is átadott a kormányzatnak, amely inkább a büntetőeljárás mellett döntött. Az ügyvéd emlékeztetett rá, a strasbourgi bíróság kimondta, védencét korlátozták a védekezés jogában. Tarsoly Csaba a Győri ETO mérkőzésén a Quaestor-botrány kirobbanása óta nem járt, de figyelemmel kíséri szereplését, azt kívánja, a csapat a jövőben feleannyi befektetéssel kétszer olyan sikeres legyen. Noha a volt Quaestor-vezér több lefoglalt, áron alul értékesített ingatlant is felsorolt, a cikkbe nevesítve csak az ETO komplexuma került.

Másfél milliárdos adósságot is eltakarítottak

Lapunk 2022-ben egy mátraházi hotel példáján mutatta be, miként lehet milliárdokat spórolva megszerezni akár olyan ingatlant is, mely elvileg a rendőrség és a bíróság kiemelt figyelmét élvezi. Jórészt a Quaestor-cégek felszámolóinak volt köszönhető, hogy az egykori brókercég 3,6 milliárdos értéket képviselő szállodája kétmilliárdos árverési áron kelt el, amit a vevőknek ki sem kellett fizetniük, mert korábban ennek az összegnek a töredékéért vettek meg egy kétmilliárdos banki követelést, amit elszámoltak az árverésen. A szálloda két Quaestor-cégnek is tartozott körülbelül másfél milliárd forinttal. Az adósságot a felszámolók kevesebb mint 6 százalékos áron, körülbelül 80 millió forintért értékesítették.

Kapcsolódó
Másfél milliárdos adósságot takarítottak el a felszámolók Mészáros és Tiborcz útjából
Egy mátrai hotel példáján keresztül mutatjuk be, milyen módszerrel lehet milliárdokat spórolva megszerezni akár olyan ingatlant is, amely elvileg a rendőrség és a bíróság kiemelt figyelmét élvezi.

A Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint az új egyesített szakértői vélemény alapján készült vádmódosítás a büntetőjogi főkérdés tekintetében, így a bűnösség kérdésében érdemi eltérést nem eredményezett. Az összesen 861 oldalt kitevő, összhatásában a vádlottakra kedvezőtlenebb szakértői megállapítások ugyanakkor a vádiratban szereplő több száz oldalas táblázatok adatainak, valamint a vádbeli tényállások egyes részeinek, a bűncselekmények minősítésének, rendbeliségének részbeni módosítását tették szükségessé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik