Belföld

Multik, háború, uniós pénzek – másodszor vitáztak az EP-listavezetők

ATV
ATV

Egy második televíziós vitában is összemérhetik erejüket az európai parlamenti választás listavezetői, a Partizán után ezúttal az ATV-ben.

A résztvevők:

  • Dobrev Klára, DK-MSZP-Párbeszéd
  • Donáth Anna, Momentum
  • Le Marietta, Magyar Kétfarkú Kutya Párt
  • Toroczkai László, Mi Hazánk Mozgalom

A vitára meghívták Deutsch Tamást (Fidesz) és Magyar Pétert is (Tisza Párt), de ők nem kívántak élni a lehetőséggel. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok fognak vitázni, akik május 17-én is.

Első körben egy bemutatkozás jön, majd minden jelölt kap 2 percet arra, hogy elmondja, mit szeretne elmondani az Európai Parlamentben a következő ciklusban.

A vita során négy témát fognak feldolgozni:

  1. Brüsszel: szövetséges vagy ellenfél
  2. Uniós pénzek megszerzése és elköltése
  3. Háború, energiaellátás, migráció
  4. Szabadon választott téma

A résztvevőknek fejenként előbb 2 perc jut, hogy elmondják a saját álláspontjukat, majd egymással is vitatkozhatnak 8 percben. Ezután érkezik a zárszó.

Le Marietta bemutatkozásában elmondta, hogy a Kutyapárt tudja, hogy nem az emberekben van a hiba, hanem a politikai rendszerben. Első feladata az EP-ben az úgynevezett Robin Hood Alap létrehozása, amelynek célja, hogy a párt EP által biztosított pénzét a közösségek költhessék el különféle hasznos dolgokra.

Donáth Anna szerint Magyarország csak azért nem lett Oroszország, mert az Európai Unió tagja. Hozzátette, hogy a Momentum képviseletében ő és Cseh Katalin elérte, hogy elzárják a pénzcsapot a kormány elől a jogállamiság megsértése miatt, és elérték, hogy a kormány visszavonja a civileket megbélyegző médiatörvény-módosítást.

Dobrev Klára szerint a június 9-i választáson kiderül, hogy közelebb kerülünk az Orbán-rendszer megdöntéséhez, vagy eltávolodunk tőle. Arról is beszélt, hogy a magyarok tartalékai elfogytak, meg vannak félemlítve, de amikor szavazni kell, akkor egy szabadabb, biztonságosabb életre szavaznak.

Toroczkai László kijelentette, hogy a Mi Hazánk az egyetlen olyan antiglobalista párt, amely a magyarok érdekeit fogja képviselni Brüsszelben. Megjegyezte azt is, hogy a mostani vita alkalmas arra, hogy ténylegesen vitázzanak, szemben a közmédiás vitával.

ATV

Brüsszel

A jó pár perces reklám után az első téma jön. Donáth szerint nem jó az a kérdés, hogy Brüsszel szövetséges vagy ellenfél, mert Európa mi vagyunk. Mindenki, aki az EU gyengítésén dolgozik, az a magyarok ellen dolgozik. Fent kell tartani Európa egységét és európai szuverenitásán kell dolgozni.

Brüsszel egy belga város, az Európai Unió pedig nem lehet ellenfél – kezdi beszédét Dobrev. Szerinte Európa azt jelenti, hogy a magyaroknak is jár a nyugat-európai életszínvonal és az erős, szociális Európa. Ezért olyan képviselőket kell küldeni az EP-be, akik ezen dolgoznak.

Június 9-én Dobrev Klára és Magyar Péter hazugságával ellentétben nem az Orbán-kormányt kell megdönteni – szúrt oda Toroczkai, majd globalistának nevezte Giorgia Meloni olasz kormányfőt. A Mi Hazánk nem fog beülni egy meglévő frakcióba, hanem létrehoznak egy újat, többek között a német szélsőséges AfD-vel.

Le egyetért azzal, hogy a kérdésfeltevés visszás: az EU-ban mi teljes jogú tagok vagyunk és egy közös célért küzdünk, a valódi részvételért. Szemben a Fidesszel, majd ezzel kapcsolatban meg is oszt egy történetet, miszerint az MKKP egyik aktivistája a legutóbbi nemzeti konzultációs kérdőív borítékjába beletett egy nyomkövetőt, és amikor megjelentek a konzultáció eredménye, akkor látta, hogy a kérdőíve még a postánál van.

Az ezt követő vita során Donáth arról kérdezte Dobrevet, hogy pontosan hogyan képzelik el az Európai Egyesült Államokat, de nem kapott kielégítő választ. Toroczkai pedig kritizálta Donáthot és Dobrevet, miszerint azt sem tudják, hogy mivel foglalkoznak az EP-ben. Le nem akart belemenni a vitába és szélsőséges hangnem helyett értelmes diskurzust kell folytatni. Később hozzátette, hogy pártja elindít egy olyan programot, amelynek során az európai parlamenti képviselői munkáról szeretnék tájékoztatni a lakosságot. Toroczkai ismét odaszúrt Donáthnak és azt tanácsolta, hogy a fasisztázás helyett inkább érdemi munkát végezzenek.

Uniós pénzek

Újabb reklámszünet után az uniós pénzekről kezdenek el beszélni a listavezetők. Dobrev azt mondta, hogy a brüsszeli pénzek megszerzése csak az első lépés, a második az, hogy mire is költik azokat. 2010-ben a magyar átlagbér messze megelőzte a régió többi országának az átlagbérét, most a bolgárok szintjén vagyunk. A nyugdíjak esetében még rosszabb a helyzet. Olyan kormányra van szükség, amelyek nem csak megszerezni tudja a pénzeket, hanem jó célokra is elkölteni.

Toroczkai megjegyzi, hogy Magyarország is nagyon sok pénzt fizetett be az uniós kasszába, és hogy a globalista gazdaságpolitika katasztrofális helyzetbe hozta az országot. Az Európai Bizottság elnökét, Ursula von der Leyent kritizálta, akit a többi globalista párt – a Fidesz és a többi ellenzéki párt – is támogatott.

A jogállamisági mechanizmus nem szolgálja a magyarok érdekét, mert nem szüntette meg a korrupciót – hangsúlyozta Le. Azt pedig nem lehet eldönteni, hogy az Integritás Hatóság a korrupció ellen harcol, vagy azt támogatja. Az MKKP azt javasolja, hogy azokat a személyeket, akikről kiderült, hogy pénzeket csatornáztak ki, kerüljenek fel egy listára, és rögtön induljon vizsgálat, ha ők elindulnak egy közbeszerzésen.

A Momentumnak a legnagyobb vitája Deutsch Tamással és Magyar Péterrel van, mert igenis kell egyfajta mechanizmus, amelynek segítségével nem csak úgy, számolatlanul érkezik az uniós pénz – jegyezte meg Donáth. Nem Magyarországot akarják büntetni, hanem a kormányt, és a kormány helyett a magyar emberek kapják meg a támogatásokat.

Donáth megcáfolta Toroczkai azon állítását, hogy nettó befizetők lennénk, és elmondta azt is, hogy az Európai Ügyészségre azért van szükség, mert a magyar nem működik. Dobrev szerint bár Deutsch nem jött el, a magyar hangja, Toroczkai László itt van, aki összeesküvés-elméletekről beszél és olyan pártokkal barátkozik, akik kínai és orosz kémeket küldenének Európába.

ATV

Háború, energiaellátás, migráció

Ezúttal Toroczkai László kezdett, aki fontos témának nevezi a biztonságot az ukrajnai háború miatt, majd azzal folytatta, hogy az EU diktatúrává kezd válni, mert nem tűri, ha valaki mást mond, mint amit az Európai Bizottság mond. Senki nem akar oroszpárti lenni – teszi hozzá, aztán áttér arra, hogy szerinte az USA a Facebookon keresztül befolyásolja az embereket.

A háború rossz, a migrációt rosszul kezeljük, az energiaellátás lehetne jobb – foglalta össze a Kutyapárt álláspontját Le Marietta. A háborúval kapcsolatban elsősorban a segélyezésre szeretnék helyezni a hangsúlyt, Magyarországon pedig nem bevándorlási, hanem kivándorlási probléma van. Szigorítani akarnak az akkumulátorgyárak szabályozásán. Hozzáteszi, hogy a jelöltek közül a Kutyapárt az egyetlen, amely a zöld frakcióhoz fog csatlakozni.

Orbán Viktor békéről papol és háborút szít a plakátokon – mondta Donáth Anna, ám a háborúval kapcsolatos populista vita nem csak egy szócsata, mert emberek halnak meg. Az oroszokkal nincs értelme leülni tárgyalni, tette hozzá, és mi magyarunk nem mehetünk el a populista uszítás mellett, erkölcsi kötelességünk segíteni a kárpátaljai magyaroknak és a hazájukat védő ukrán szomszédainknak. Az oroszok sosem állnak meg – jegyezte meg.

Senki nem akarja a magyar fiatalokat háborúba küldeni és senki nem akarja visszaállítani a sorkatonaságot – hívta fel a figyelmet Dobrev Klára. Orbán Viktor az, aki folyamatosan háborús félelmet kelt és a magyar emberek pénzéből – a földgáz megvásárlása által – finanszírozza Vlagyimir Putyin háborúját,

folytatta a DK politikusa. Az, hogy Magyarország így elszegényedett, az Orbán Putyin-imádatának is köszönhető, zárta felszólalását.

A szabad vita során Toroczkai többek között arról beszélt, hogy az afrikai migráció növekedése miatt erősíteni kell a határkerítést, Le viszont azzal folytatta, hogy foglalkozni kellene az ételfutárként itt dolgozó külföldiekkel, akiket integrálni kellene a társadalomba. Dobrev visszatért az energiaárakhoz és arra hívta fel a figyelmet, hogy más környező országok az uniós pénzek segítségével részben vagy egészben megszüntették az orosz gáztól való függőséget. Az erős Európa akkor erős, ha meghatározó szereplő tud lenni a nagyhatalmak között, ehhez energiaunió és közös menekültrendszer kell – jegyezte meg Donáth. Dobrev ehhez hozzátette, hogy keletről elképesztően drága tőke jön, amelynek következtében kirúgják a magyar dolgozókat és helyükre távol-keleti vendégmunkásokat hoznak.

Szabadon választott témák

Le Marietta az internetes szabadságjogokat választotta saját témájának, és többek között arról beszélt, hogy a GDPR-szabályozás csak annyit ért el, hogy amikor az ember internetezik, akkor folyamatosan olyan felugró ablakok zavarják az embert, amiben el kell fogadni a süti beállításokat. Ők ezen változtatnának.

Donáth Anna az orosz és kínai befolyásról beszélt Magyarországon, és felhívta a figyelmet arra, hogy az EU a világon elsőként fogadott el a mesterséges intelligenciával kapcsolatos törvényt, amely tiltja a biometrikus arcfelismerést is. Azt, amit most a kínaiak ide akarnak hozni – tette hozzá.

Dobrev Klára témája a szociális Európa. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Orbán sosem beszél a nyugdíjakról és a szociális ellátásokról, miközben a DK azon dolgozik, hogy például meglegyen az európai minimálbér, és ezt azzal folytatják a következő öt évben, hogy felzárkóztassák a béreket.

Toroczkai László témája a közbiztonság, ezzel kapcsolatban elmondta, hogy mai hír, miszerint Hajdúszoboszlón megöltek egy idős asszonyt, de erről állítása szerint a fősodratú média sosem ír. A 24.hu-n beszámoltunk róla. Toroczkai beszédének lényege, hogy megerősítenék a rendvédelmet és megkapnák a jogokat arra, hogy megvédjék a tisztességes magyarokat.

A vita során Le, Donáth és Dobrev egyaránt beszélt az adatbiztonság fontosságáról, de Dobrev hozzátette azt is, hogy a multikkal való szembenállás része az is, hogy megvédjék a munkahelyeket. Dobrev jelezte Toroczkainak, hogy a jobboldali pártfrakciók azok, akik támogatják a multikat, mire Toroczkai azzal válaszolt, hogy éppen ezért akarnak új frakciót alapítani. Szerinte az is hiteltelen állítás, hogy a DK akarja megakadályozni a multik erősödését. A Mi Hazánk politikusa ezután a cigányok foglalkoztatását és a „cigánybűnözést” hozta elő.

Szégyellje magát,

mondta ezekre reagálva Donáth Toroczkainak. Le azt kérdezte Toroczkaitól, hogy Mészáros Lőrincre is ugyanígy vadásznak-e.

A műsor végén Toroczkai úgy vélte, azt kell szégyellni, amit a baloldali és fideszes politikusok művelnek a cigányokkal és a magyarokkal, majd azzal folytatta, hogy a Mi Hazánk segít a magyar gazdáknak piacokat keresni.

Le Marietta kijelentette: az MKKP az egyetlen olyan párt, amely a választókkal együtt írta a politikai programját. Pártja pénzt osztani meg az EP-be, a támogatásból helyi ügyeket fognak finanszírozni.

Aki nem akar sumákolni és nem akarja félrevezetni a választóit, az kiáll vitázni – mondta Dobrev Klára, és egyedüli baloldaliként határozta meg magát a vitában. Csak szociáldemokrata, baloldali politikával lehet rendbe rakni ezt az országot – húzta alá.

A szabadság olyan, mint a levegő: ha van, nem vesszük észre, ha nincs belepusztulunk – vont párhuzamot Donáth Anna. De olyan sokáig éltünk szabadságban, hogy kezdjük elfelejteni, hogy Európában nem zárják be a független sajtót, nem vegzálják a civileket, de ez nincs így és ezeket a harcokat minden generációnak meg kell vívnia – zárta beszédét a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik