Élő Belföld

Orbán: Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszaállítása

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Sorsdöntő választás jön

Megint. Állapítják meg a Kossuth Rádió stúdiójában.

Ha a vezetők úgy döntenek, hogy a béke a fontosabb, akkor béke lesz. De most az a döntés, hogy adjunk fegyvereket Ukrajnának. Ezek emberi döntések. Rá kell szorítani a vezetőket arra, hogy békepárti döntéseket hozzanak. Ezt pedig úgy lehet, hogy nem háborúpárti képviselőket kell küldeni az Európai Parlamentbe

– zárta beszédét Orbán.

A háború és a béke között egyensúlyozunk

A háború és a béke között egyensúlyozunk – folytatta Orbán, amikor a holnapi Békementről kérdezték. Szerinte a magyarokban erős a békevágy, aki pedig úgy beszél, mint egy háborúpárti, az háborúpárti – állapította meg a miniszterelnök. 100 milliárdot égettünk el szerinte már a háborúban.

Ha minden pénzünket Ukrajnában költjük el, akkor hogyan indítjuk újra az európai gazdaságot?

– tette fel a kérdést Orbán. A miniszterelnök megállapította, hogy minden háború első szakasza egy morális nyomással kezdődött és mindig azt mondták, hogy aki a béke oldalán áll, annak nincs igaza. Orbán most is ezt látja.

Ennek a háborúnak nincs a harctéren megoldása – vonta le a következtetést a miniszterelnök, aki továbbra is tűzszünetet sürget.

Mi nem vagyunk hajlandók meghalni Ukrajnáért

Nyugaton azt hiszik a politikusok, hogy Ukrajna győzhet, illetve Orbán szerint a Nyugat azt gondolja, hogy a tényleges kockázattól messze vannak.

Ők katonai sikert akarnak elérni Oroszországgal szemben, bármi áron

– tette hozzá a miniszterelnök.

A miniszterelnök nem állítja, hogy ez már világháború, de szerinte efféle haladunk.

Neki most ellent kell állni és a kérdés az, hogy az ország mögötte van-e.

Mi nem vagyunk hajlandók meghalni Ukrajnáért

– nyilatkozta.

Van egy erős érvem azért, hogy a NATO egy védelmi szövetség és nem arra hoztuk létre, hogy beavatkozunk egy NATO-n kívüli konfliktusba. Mintha egy tűzoltó lángszóróval jönne tüzet oltani – mondta Orbán.

Orbán: minden héten közelebb kerülünk a háborúhoz

Orbán azt állítja, hogy a háború miatt jár be mostanában gyakrabban a közrádióba, majd arról beszél, hogy minden héten közelebb kerülünk a háborúhoz.

A kiképzés a legkatonásabb dolog, ez egy új minőség, hogy a franciák vállalják, hogy Ukrajnában képeznének ki katonának. Aggasztó az is, hogy a nyugati fegyvereket támadásra is lehet használni.

Szerinte ebből nagy vita lesz, az oroszok pedig úgy kezelik, hogy a kártételekhez a NATO-nak is köze van. Ez egy újabb lépés a bevonódás felé Orbán szerint.

Az oroszoknak van egy világos célkijelölésük, és Orbán szerint is a háború kulcsa Ukrajna.

Hogy meddig jönnek előre az oroszok, attól is függ, hogy milyen fegyverekkel lövik őket. Ez egy tiszta beszéd.

Orbán: Magyarországon nincs napirenden a sorkatonaság visszaállítása

Orbán a katonák méltatásával kezdte a Kossuth Rádiónak adott interjúját, majd arról beszélt, hogy most, hogy újra háború van Európában újra szóba került a sorkatonaság. De azt nem feltétlenül kell visszaállítani, mert a fegyverviselést máshogy is közelebb lehet vinni az emberekhez.

Magyarország nem érzi, hogy vissza kell állítani a sorkatonaságot, ez nincs napirenden

– nyilatkozta.

„Az ellenzéki szavazók egészen biztos csalódottak lehetnek a tegnap vita után”

A Kossuth Rádióban az Orbán-interjú előtt megállapítottak, hogy az ellenzéki politikusok tegnap állarcot cseréltek, az ellenzéki szavazók pedig szerintük csalódottak lehetnek a tegnapi vita után.

Nem voltak informatívak, egészen biztosan csalódást okoztak

– állapította meg Tóth Erik, az Alapjogokért Központ elemzője, aki Magyar Pétertől is többet várt.

Múlt héten is interjút adott a miniszterelnök a Kossuth Rádiónak

Orbán Viktor a múlt héten is interjút adott a Kossuth Rádiónak, egy hete a többi között arról beszélt, hogy a jövő heti választáson dől el a háború és béke sorsa. Egymást érik a miniszterelnöki interjúk a kampányban, Orbán a Karmelita kolostorban a Le Point című francia lapnak Magyar Péterrel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy:

Nehéz elképzelni, hogy a magyarok megbíznak valakiben, aki a felesége tudta nélkül felvett egy vele folytatott beszélgetést, majd ezt a felvételt politikai célokra használta fel. Ezt nem tudom elképzelni, mert Magyarország egy komoly ország – zárta rövidre a témát.

Olvasói sztorik