Belföld

Állami cég ad hatmilliárdot a zalaszabari élménypark megszerzésére

Varga György / MTI
Gyerekek játszanak a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet-táborban 2018. szeptember 11-én.
Varga György / MTI
Gyerekek játszanak a zalaszabari Gyógyító Szent Erzsébet-táborban 2018. szeptember 11-én.

Ugyanaz a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. biztosít 6 milliárd forintot az Erzsébet-táborokat üzemeltető alapítványnak a zalaszabari élménypark megvásárlására, amelyik az egymilliárdos támogatást is kiosztotta annak idején az élménypark megvalósítására – derül ki az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány friss beszámolójából.

Ahogy azt megírtuk, az alapítvány gyakorlatilag titokban szerezte meg 2023-ban a Kis-Balatonhoz közeli panorámás területet, majd az idén elzárta azt a nagyközönség elől. Pedig egy önkormányzati dokumentum szerint ez volt „Zala megye egyik legjelentősebb idegenforgalmi attrakciója”; az élménypark nevezetességét, a 400 méter hosszú hullámvasutat Rogán Antal és Guller Zoltán, a turisztikai ügynökség akkori vezérigazgatója (jelenleg az MTÜ igazgatóságának elnöke) adta át 2019-ben.

A 2023-as évről szóló, a napokban feltöltött alapítványi beszámoló alapján az 5 milliárd 977 millió forintos vételárból tavaly 1 milliárd 392 milliót fizettek ki, és 2025-ig kell kiegyenlíteni a teljes összeget. Az alapítvány az ingatlant Szabadics Zoltántól, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítójától, a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnökétől vásárolta meg.

Szintén a beszámolóból derül ki, hogy 376 millió forintért Szabadics cége, a Zobori KalandoZoo Kft. az alapítványnak adományozta az élménypark eszközeit.

Korábban az alapítvány megkeresésünkre azt írta, hogy „az élménypark Erzsébet-táborként a rászoruló, közöttük súlyosan beteg, többek között daganatos megbetegedésben vagy veleszületett szívbetegségben szenvedő, valamint baleseti sérült gyermekek élményterápiás rehabilitációjának ad helyet.” Vagyis a tábor jó célt szolgál majd, igaz, eddig is ezt tette, csak emellett bárki más számára is elérhető volt. A táborban 2010 óta megfordultak veleszületett szívbetegséggel, valamint reumatológiai problémával élő és daganatos betegségből gyógyult gyerekek is, a különlegessége pedig az volt, hogy a gyerekek nem elzárt környezetben, hanem egészséges társaikkal együtt játszhattak.

Az nem világos, hogy a 6 milliárd forintot miért a turizmus fejlesztését és versenyképességének erősítését célzó ágazati programból fizették ki, hiszen tudásunk szerint a területnek már nincs köze nincs a turizmushoz. Erre is rákérdeztünk az MTÜ-nél, de cikkünk megjelenésééig nem kaptunk választ.

Vadai Ágnes a 24.hu cikke alapján nemrég arról kérdezte Polt Pétert, valós értéken került-e új tulajdonosához az egymilliárdos állami támogatással megépült zalaszabari élménypark. A legfőbb ügyész a DK-s politikus kérdését ezúttal is feljelentésként értékelte, így azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bírálja majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik