Belföld

Gyanús közbeszerzések, zalaszabari élménypark: feljelentés lett Vadai Ágnes két kérdéséből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda dönti el, indít-e nyomozást.

A legfőbb ügyész a tartalom szerinti elbírálás alapján ezúttal is feljelentésként értékelte Vadai Ágnes több kérdését. Mindegyiket a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda bírálja majd el. A DK politikusa az Átlátszó írása alapján arról kérdezte Polt Pétert, nem gyanúsak-e neki azok a közbeszerzések, ahol a pályázó szinte forintra pontosan eltalálja a tenderek árát, ahogy egy szabolcsi fideszes képviselő, Kovács Sándor barátjának cégei tették. Ebben az ügyben korábban nyomozás indult. A 24.hu írta meg, hogy noha egy fideszes polgármester is a fideszes képviselőre vallott és a rendőrség is arra jutott, hogy

  • a személyi összefonódások,
  • a verseny hiánya,
  • a felkért cégek ismétlődése,
  • a beismerő vallomások

bűncselekmény gyanújára utalnak, konkrét bizonyítékok hiányában megszüntették a „versenyt
korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen folytatott” eljárást.

Vadai Ágnes a 24.hu cikke alapján arról is kérdezte Polt Pétert, valós értéken került-e új tulajdonosához az egymilliárdos állami támogatással megépült élménypark Zalaszabaron.

Lapunk közérdekű adatigénylésére derült ki, hogy 5 milliárd 977 millió forintért vásárolta meg az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a zalaszabari Zobori Élményparkot. Az ingatlan tulajdoni lapja alapján az alapítvány már 2023 júniusában a terület tulajdonosává vált, de az élménypark akkor elidegenítési tilalom alatt állt, illetve az MBH Bank 168 millió forintos jelzáloga, valamint az MTÜ alá tartozó Kisfaludy Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. 601 milliós jelzáloga terhelte. Az elidegenítési és terhelési tilalmat tavaly augusztusban törölték.

Szabadics Zoltán, a Holnapocska Tábor és a Zobori Élménypark alapítója – a Balatoni Hajózási Zrt. igazgatósági elnöke, akinek cégei rendszeres szereplői az állami közbeszerzéseknek, például szennyvízcsatorna- és útépítési feladatokat látnak el, és Mészáros Lőrinc érdekeltségének rendszeres konzorciumi partnerei – nem akart nyilatkozni a csaknem 6 milliárd forintért értékesített élménypark működtetésének korábbi tapasztalatairól, az adásvétel részleteiről.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik