Belföld

A következő x – Pető Péter: Elképzelhető, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép? 

24.hu
24.hu
Csak Szentkirályi Alexandra visszalépése nyithatna ki új politikai téteket Budapesten, ám a Fidesznél sokkal több érv szól ez ellen, mint mellette. Mi Karácsony érdeke? Mi Vitézyék érdeke és stratégiája? Milyen pozícióban van a Fidesz? Minderről írunk A következő x című választási hírlevelünkben, amelyet a 24.hu regisztrált olvasói kapnak meg minden csütörtökön. A publikálás után egy nappal itt, az újságban is elérhetővé tesszük a szöveget, ám csak regisztrációval olvasható végig.

Magyar Péter-nyilatkozat, LMP által rendelt, Medián által készített közvélemény-kutatás, Szentkirályi-mondás a hírlapi kacsákról: miért pörgött fel ezen a héten a főpolgármesteri poszt körüli visszalépés-kiabálás?

Mi a versenyen indulók alapvető célja?

Karácsony Gergely, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid egyaránt azért indul a választáson, mert mindegyikük Budapest főpolgármestere szeretne lenni.

Melyiküknek van erre reális esélye bő egy héttel a választás előtt?

Minden jelenlegi tudásunkból, ismert kutatásból – ideértve az LMP által rendelt Medián-mérést is –, az következik: ha a most ismert hármas versenyben futnak neki a jelöltek a jövő vasárnapnak, Karácsony Gergely utcahossznyi fölénnyel újráz, s nyer mandátumot újabb öt évre a város irányítására.

Mi következik abból, ha egyirányú utcának látszik most a választás?

Azok a szereplők, akik a jelenlegi versenyben – aktuális tudásuk szerint – nem tudnak nyerni, kísérletet tehetnek a helyzet megváltoztatására, új konstrukció létrehozására. A szituáció átformálásának próbája lehet akár egy vita is: Karácsony és Vitézy pénteken megmérkőzik a Partizán kamerái és közönség előtt, ez lehetőség a kihívónak, hogy szűkítse az ollót, biztosan a Fidesz elé kerüljön, és így tovább. Ám nehezen elképzelhető, hogy a disputa földcsuszamlást okozzon.

A földcsuszamlás – tehát a jelenlegi képlet totális változása – elméletileg akkor elképzelhető, ha valamelyik jelölt visszalép. Karácsony Gergely esetében ez nyilván elképzelhetetlen. Vitézy kampányát látva az ő elköszönése is elképzelhetetlen.

Arról nem szólva, hogy egyetlen olyan eset van, amely radikálisan rendezhetné át az esélyeket: ha Szentkirályi Alexandra lépne vissza. Nem véletlenül erről jönnek létre teóriák a nyilvánosságban.

Miért csak ez változtatna nagyot a képen?

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik