Belföld

Nyomoznak a Mészáros-cég beruházása ügyében

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Hűtlen kezelés miatt.

A Szabad Európa írt arról, hogy valótlan tartalmú, de legalábbis a kivitelezői szerződésnek nem megfelelő úgynevezett készre jelentési dokumentumok alapján vehette át az állam 2021 végén Mészáros Lőrinc cégétől a GSM-R vasúti fejlesztés optikai hálózatát több szakaszon is. A portál szerint erre utalnak a birtokukba jutott, illetve kiperelt dokumentumok, a részben nyilvánosan elérhető információk.

A cikk alapján Vadai Ágnes ismét a legfőbb ügyészt kérdezte, jelezve, hogy megítélése szerint az állam és a cég részéről is számos jogsértés történhetett. A Demokratikus Koalíció képviselője úgy vélte, az ügyben konkrétan felvetődhet több bűncselekmény megalapozott gyanúja is: hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, bennfentes kereskedelem, vesztegetés, gazdasági csalás, versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásokba, csődbűncselekmény, közokirat-hamisítás.

Az ellenzéki politikus ezt követően hosszan bírálta Polt Pétert, törvénysértőnek nevezte, hogy az ügyészség soha semmilyen ehhez hasonló nyilvánvalóan bűncselekmény elkövetését valószínűsítő Fidesz és kormány-közeli cégek jogügyleteit nem hajlandó megalapozottan, törvényesen és szakszerűen kivizsgálni.

Polt Péter válaszában azt írta, már született egy feljelentés az ügyben, az alapján a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán hűtlen kezelés miatt már folyamatban van büntetőeljárás. Vadai Ágnes kérdését ezért a legfőbb ügyész a nyomozó hatósághoz továbbította, a már folyamatban lévő nyomozás keretei között történő értékelésre. Az ügy jelenleg felderítési szakban van. A MÁV korábban 19 pontban sorolta fel műszaki és minőségi kifogásait Mészáros Lőrinc cégével szemben, amiket az Építési és Közlekedési Minisztérium jelzett is az R-KORD Kft.-nek, amelynek beruházására korábban az Integritás Hatóság is felfigyelt.

Kapcsolódó
Szabad Európa: El nem készült vasúti munkákat vehettek át Mészáros Lőrinc cégétől
Úgy tűnik, valótlan tartalmú jegyzőkönyvek alapján történhetett az átvétel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik