Belföld

Felfüggesztettet kértek a Deák téren meghalt biztonsági őrök főnökére, aki kicserélte a gázpalackot a Gattyán-párt sátrában éjszaka

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség annak biztonsági őröket foglalkoztató cégnek a vezetőjével szemben, aki alkalmazta azt a két őrt, akik bő két évvel ezelőtt meghaltak a Gattyán György által alapított Megoldás Mozgalom Deák téri aláírásgyűjtő sátrában -tudta meg a 24.hu

Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt közölte, hogy a felfüggesztett fogházbüntetést kértek a halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolt cégvezetőre azzal, hogy határozott időre tiltsák el bármely biztonsági cég vezetésétől is. Hozzátette, terhelt azért felelős a vád szerint, mert nem tartotta be a vonatkozó munkavédelmi szabályokat.

Kérdésünkre elmondta még, hogy a férfi tagadta a bűnösségét, és azzal védekezett, hogy minden szükségesnek ítélt intézkedést megtett és megfelelő volt a levegő utánpótlás a sátorban, amikor végrehajtotta az ellenőrzést.

A borzalmas tragédia 2022 február tizenhatodikán történt. A 21 éves és 26 éves őrök halálát egy gázzal működő szabadtéri hőkandeláber okozta. Az orvosszakértői vélemény szerint szén-monoxid-mérgezésben haltak meg.

A BRFK foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen a tragédia után, és több mint fél évig szakértők bevonásával vizsgálta az eset körülményeit. Majd azt állapította meg, hogy senki sem tehet a fiatalok haláláról, és nyolc hónappal később anélkül zárta le a nyomozást, hogy bárkit is kihallgattak volna gyanúsítottként.

Mohos Márton / 24.hu

Az egyik áldozat hozzátartozói azonban nem nyugodtak bele a döntésbe és panaszt tettek az eljárás megszüntetése miatt, és nekik lett igazuk. A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség ugyanis arra a megállapításra jutott egy évvel a tragédia után, hogy nem zárható ki a bűncselekmény gyanúja, ezért hatályon kívül helyezték a megszüntető határozatot, és további nyomozást rendeltek el az ügy felderítése érdekében.

Ennek pedig már lett eredménye. Alig három hónappal később ugyanis halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével gyanúsították meg a biztonsági őröket foglalkoztató cég vezetőjét. Úgy tudjuk, hogy ő ment ki a tragédia előtti éjszaka kicserélni a gázpalackot a sátorban, hogy a biztonsági őrök ne fázzanak.

Az ügyészség felfüggesztett fogházbüntetést kért biztonsági őröket foglalkoztató cég vezetőjére halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt, azzal, hogy határozott időre tiltsák el a biztonsági cég vezetésétől is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik