Élő Belföld

Gulyás Gergely: Dobrev Klára tegnapi sajtótájékoztatója gusztustalan volt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztattak a szerdai kormányülésen hozott döntésekről, majd válaszoltak az újságírói kérdésekre is.

A sajtótájékoztató legfontosabb pillanatai:

  • Gulyás szerint a kárpátaljai magyarokat is fenyegeti a kényszersorozás veszélye.
  • Orosz hekkertámadás: Gulyás szerint bizalmas adatok nem szivárogtak ki.
  • Szerinte „a baloldal erkölcsi züllésének következő lépése”, hogy a kutyapártos Kovács Gergő indul a választásokon.
  • Uniós bővítés: Ukrajnával tárgyalások zajlanak, a magyar kormány elmondta minimális elvárásait ahhoz, hogy a csatlakozást támogassák.
  • Gulyás szerint nincs bizonyíték arra, hogy Sulyoknak köze lett volna a zsebszerződéshez, továbbá „fel sem merül annak a lehetősége, hogy Sulyok Tamásnak a DK vádjai miatt erkölcsi felelőssége lenne”.
  • Gulyás szerint Fico merénylője bolond.
  • 8-10 százalékos reálbérnövekedéssel számol a kormány.
  • 2025. február végéig kiderül, kit jelöl Orbán Viktor a jegybank élére.

Visszalép-e Szentkirályi?

Kormányülésen nem szoktunk a főpolgármester-jelöltekről tárgyalni, de Gulyás annak örülne, ha Budapestnek fideszes főpolgármestere lenne. Ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy Karácsony Gergely szerint Szentkirályi Alexandra visszaléphet Vitézy Dávid javára a hajrában.

Vissza a hekkertámadáshoz

Ez a kezdeményezés nem több annál, mint a baloldali választási kampány nem újszerű eleme, hogy rendkívüli ülést kezdeményezett az ellenzék az orosz hekkertámadással kapcsolatban. A Fidesz Gulyás szerint ezt nem fogja támogatni.

Drogdílerek is indulhatnak polgármester-jelöltként a baloldal színeiben

Kovács Gergely büszke volt arra, hogy fogyasztott drogot, állítja az Origo, majd azt kérdezik Gulyástól, mit szól ahhoz, hogy polgármester-jelöltként indul a kutyapártos politikus a választáson?

A baloldal erkölcsi züllésének következő lépése

– válaszolta, majd emlékeztetett, Kovács tényleg arról beszélt korábban, hogy jobban élt, amikor füvet termesztett, de azzal védekezik, hogy a bűncselekmény már elévült.

Ebből is látszik a miniszter szerint, hogy „drogdílereknek is van esélye baloldali polgármester-jelöltnek lenni.”

Gulyás reméli, hogy akik azt szeretnék, hogy a gyerekeik, unokáik ne juthassanak droghoz, nem fognak rá szavazni.

Érdemes következtetéseket levonni a Fico elleni merényletből

A Fico elleni merénylet után mire számíthat az Magyarországon, aki politikusokat fenyeget, hangzott el a kérdés.

Gulyás szerint a szlovákiai incidensből érdemes következtetéseket levonni, de mindenekelőtt jobbulást kívánt a szlovák kormányfőnek.

A szólásszabadságnak vannak korlátai, a gyűlöletre való uszítás már ezen túlmegy. A kommentekben ez általánossá vált itthon is, mindenkinek az a felelőssége, hogy ezeknek ne adjon teret. Ez nem igényel jogszabálymódosítást, ez ma is jogellenes.

Vitályos Eszter hozzátette, hogy bizonyos hazai sajtóorgánumok csak néhány órával a támadás után kapcsolták le a kommentelést az oldalaikon, amit döbbenetesnek nevezett.

Orosz hekkertámadás: Gulyás szerint bizalmas adatok nem kerültek ki

Hekkertámadások rendszeresen érnek kormányzati honlapokat, minisztériumi rendszereket, de sajtótermékeket is, Gulyás Gergely szerint pedig nem igaz, hogy az oroszok által a 2022-es választások előtt végrehajtott hekkertámadás után a külügy rendszerének egy pontosan nem meghatározott része kompromittálódott, felelte újságírói kérdésre.

Bizalmas adatok senkinek a birtokába nem kerültek, ez a legfrissebb információja a miniszternek.

Hekkertámadások vannak, lesznek, ezekről nem is szoktunk beszámolni, és soha semmilyen ország nem számol be, csak ha valóban bizalmas adatok kerültek veszélybe, ilyenre ebben az esetben nem került sor

– fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat jelentése a szóban forgó támadás után aggasztó képet festett az ügyről, Gulyás elismételte, semmilyen bizonyíték nincs rá, hogy bizalmas adat került volna ki a Külügyminisztériumból.

A szakszolgálatok folytatnak ilyenkor vizsgálatot, és ha valaki nem járt el megfelelően, akkor ellene kell lefolytatni az eljárást. Önmagában viszont azért nem kell vizsgálódni, mert történt egy hekkertámadás, jelezte Gulyás.

Gulyás nem tud arról, hogy berendelték az orosz nagykövetet az esettel kapcsolatban, és a kormány sem tett lépéseket azért, mert a hekkertámadások ha nem is minden naposak, de rendszeresek. „A hírszerzés már csak olyan, hogy külföldi államok titkos adatait próbálják megszerezni” – közölte.

Hekkertámadásokról úgy beszélni, mintha az valami egyedi dolog lenne, az téves a tárcavezető szerint.

Komolyabb bejelentés nem volt

Gulyás Gergely mindössze ennyi ügyről szeretett volna tájékoztatni, Vitályos Eszter pedig felsorolta, hogy milyen beruházások valósultak meg az elmúlt két hétben az országban, a digitális állampolgárság programmal kapcsolatban pedig felhívta rá a figyelmet, hogy elindult a honlap, ahol lehet tájékozódni a részletes ütemtervről. A cél az, hogy ne kelljen szabadságot kivenni azért, hogy valaki hivatalos ügyet intézzen.

Ősztől a digitális állampolgárság alkalmazással lehet majd igazolni a személyazonosságot.

Elítélték Magyarországot

Magyarországot a külső határvédelem miatt meg akarják bírságolni, és arra kötelezni, hogy amíg ezt fenntartjuk, napi mintegy hatmillió forintnak megfelelő eurót fizessünk, jelezte Gulyás.

Ezt a kormány elfogadhatatlannak tartja, a kormány 2015-ben is hangsúlyozta a külső határok védelmét. Az ítélet megszületett az Európai Bíróságon, de azt csak négy nappal a választások után hirdetik ki.

A kárpátaljai magyarokat is fenyegeti a kényszersorozás veszélye

A kormány értékelte a szerdai ülésén a háborús helyzetet, ami részben a frontvonalak, részben az európai szövetségesek reakciójának áttekintését jelenti, kezdte a kormányinfót Gulyás.

A helyzet egyre nehezebb, az ukrán hadsereg az állásait egyre nehezebben tudja tartani, ennek eredménye az a kényszersorozás is, ami Ukrajna egész területén zajlik, így Kárpátalján is, ami részben kivételezett volt a háború első időszakában is. Az ott élő magyarokat is fenyegeti a kényszersorozás veszélye, de Magyarország nem ad ki senkit

– mondta.

A miniszter szerint ennél is nagyobb probléma az uniós Ukrajna-misszió, és az, hogy a kötelező sorkatonaság bevezetése felvetődött az EU-ban.

Felelőtlennek tartja a kormány azokat a nyilatkozatokat, amik az ukrajnai katonai bevonulást szorgalmazzák. Az európai baloldal egyértelműen háborúpárti nyilatkozatokat tesz, de a kormány szerint a józan észnek kell győznie a választásokon.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik