Belföld

Az MTVA szerint az EU négy legfontosabb témájáról fognak vitázni a listavezetők, pedig nem

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Kedden kiderült, milyen feltételek mellett és milyen témákról vitáznak majd az EP-listavezetők a köztévés vitán május 30-án, a Várkert Bazárban. Molnár Csaba, a DK alelnöke, a baloldali lista kampányfőnöke közzétette az erről szóló levelet, melyben az MTVA vezérigazgatója kifejti, hogy a témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarométer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vették alapul.

Az eredményeket figyelembe véve a közmédia vitájában négy aktuális, az európaiak szerint az Európai Unió legfontosabb témáiban ismertethetik programjukat a listát állító szervezetek

– írta Papp Dániel vezérigazgató.

A 444 vette észre, hogy a hivatkozott kutatásban – amely ide kattintva érhető el – az európai polgárok, de még a magyarok sem a közmédia által kiválasztott négy témát tartják a legfontosabbnak. Míg a köztévé tájékoztatása szerint az EU védelme és biztonsága, a migráció / menekültügy, illetve a mezőgazdaság és/vagy demokrácia és jogállam számít a legfontosabb uniós témának, addig a hivatkozott Eurobarométer felmérés szerint a megkérdezettek sorrendben a társadalmi kirekesztettséget, a közegészségügyet, az új munkahelyek teremtését és az EU biztonságát tartják a legégetőbb kérdésnek. Vagyis mindössze egyetlen átfedés van a kiválasztott témák és a top 4 uniós problémakör között.

A lap megnézte azt is, melyek Magyarországra szűkítve a legfontosabb témák, ám ott ennyi egyezés sincs: a kutatás szerint a hazai polgárok sorrendben a közegészségügyet, az új munkahelyek teremtését, Európa jövőjét és a társadalmi kirekesztettséget tartják kulcskérdésnek.

A Partizán múlt héten a Kongresszusi Központban tartotta a maga EP-listavezetői vitáját:

Kapcsolódó
EP-listavezetői vita: Dobrev szerint nincs idő 2026-ig, Toroczkai bárkivel fogadna, hogy június végén is fideszes kormány lesz
Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László vitázik a Kongresszusi Központban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik