Belföld

Újabb népszavazást meszelt el az Alkotmánybíróság

Alkotmányjogi panaszt nem nyújthat be közhatalmat gyakorló.

Januárban derült ki, hogy a szlovén Andrada Alsózsolca helyett Sóskútra telepítené akkumulátor-feldolgozóját. A gyár ellen tiltakoztak a helyiek és a környékbeli települések.

Egyetért-e Ön azzal, hogy Sóskút közigazgatási határain belül elem- és akkumulátorgyártó üzem, elem- és akkumulátor újrahasznosító, elem- és akkumulátor hulladékot feldolgozó üzem működjön?

Erről kérdezték volna meg a sóskútiakat, miután a Helyi Választási Bizottság (HVB) hitelesítette öt önkormányzati képviselő helyi népszavazási kezdeményezést. A határozatot egy magánember megtámadta, így került az ügy a Budapest Környéki Törvényszék elé, amely a kérdés hitelesítését megtagadta.

A sóskúti önkormányzat König Ferenc polgármestert felhatalmazta, hogy alkotmányjogi panaszt nyújtson be, mondván, a döntés sérti a helyi választók véleménynyilvánítási szabadságát, a tervezett akkumulátorgyár környezetre gyakorolt hatása egészségükre ártalmas lehet, sértené a sóskútiak egészséges környezethez való jogát. Az indítvány szerint a törvényszék tévesen jutott arra a következtetésre, hogy egy érvényes/eredményes népszavazás esetén nem lenne világos a jogalkotónak, miként teljesítse jogalkotási feladatát.

Az Alkotmánybíróság visszautasította a panaszt. A Czine Ágnes vezette tanács emlékeztetett rá, hogy tavaly június 1-jei hatállyal megszűnt a közhatalmi jogkörben eljárók indítványozói jogosultsága.

Az Abtv. jelenleg hatályos 27. § (2) bekezdése értelmében a 27. § (1) bekezdésében foglaltak (ti. az alkotmányjogi panasz benyújtása) »nem illetik meg a közhatalmat gyakorló indítványozót«.

A módosítás kivezette a „jogrendszerből azt a lehetőséget, hogy a közhatalmat gyakorló szervek (hatóságok) alkotmányjogi panasszal fordulhassanak az Alkotmánybírósághoz.” A testület ezt követően levezette, hogy a helyi önkormányzatok közhatalmat gyakorolnak, közhatalmi szervek. Az indítványozó képviselő-testület fellépése az ügyben tehát tavaly óta ellentétes a törvény szövegével.

Az Alkotmánybíróság szerint ez nem jelenti azt, hogy a sóskúti önkormányzat nem élhet Alaptörvényben, törvényben biztosított feladat- és hatásköreivel, elzárt lenne attól, hogy megismerje a választók akaratát.

Kapcsolódó
„Ha nem lesz népszavazás, akkor Orbán Viktor a pofánkba hazudott” – nem csitulnak az indulatok Sóskút környékén
Tovább forrnak az indulatok a szlovén Andrada cég Sóskútra tervezett akkuipari beruházása körül. Kedden egy sóskúti demonstráción, szerdán egy érdi lakossági fórumon jártunk, és elkaptuk egy sétálós interjúra a térség kormánypárti parlamenti képviselőjét is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik