Belföld

A konzulátus kérésére hívták meg Novák Katalint a spanyol lovasiskolába

MTI/Sándor-palota
MTI/Sándor-palota

A hvg.hu spanyol partnerének, az El Confidencial című lapnak sikerült elérnie az Andalúziai Királyi Lovasiskolát, ahol múlt héten bukkant fel Novák Katalin volt köztársasági elnök egy magas rangú spanyol katonatiszt társaságában.

Az intézmény megerősítette, hogy néha érkeznek hozzájuk ismert emberek is, ha pedig szükséges, akkor találkozók megtartására alkalmas termeik is vannak.

A lovasakadémia hivatalos közlése szerint Novák Katalint „a konzulátus kérésére” hívták meg, az viszont, hogy éppen akkor járt náluk Ignacio Rosales de Salamanca ezredes, a spanyol honvédelem andalúziai küldöttségének megbízottja csak a véletlen műve, a két látogatásnak nem volt köze egymáshoz.

Állításuk szerint ezek a látogatások teljesen megszokottak, és lényegében csak egy bejárást jelentenek az iskola területén.

Az El Confidencialnak sikerült beszélnie az andalúziai védelmi küldöttséggel is, ahol szintén megerősítették, hogy Ignacio Rosales de Salamanca ezredes vendégként érkezett a királyi lovasakadémiára a lóvásár alkalmából, ami nem más, mint a Feria de Jerez, a spanyol település éves ünnepsége, amelyet minden évben május elején rendeznek meg. Valószínűsíthető, hogy ezen vett részt idén Novák Katalin is.

A volt államfő látogatásáról szóló poszt egyébként azóta eltűnt a Facebookról.

Novák Katalin lemondása óta nem jelent meg nyilvánosan, még utódja, Sulyok Tamás beiktatására sem ment el. Azt viszont lehet tudni, hogy háromfős titkárságot igényelt, amely a Szabad György Irodaházban kapott helyet, és igényt tart egy gazdasszonyra is, havi bruttó 700 ezerért. Novák lakást is igényelhetett volna, ezzel azonban nem élt.

A volt köztársasági elnökök életük végéig ugyanannyit keresnek, mint a mindenkori államfők: ez a házelnök tiszteletdíjának 1,1-szerese, jelenleg bruttó 5,2 millió forint havonta. Novák Katalint a törvény alapján élete végéig a háromfős titkárság mellett térítésmentes egészségügyi ellátás és autó is megilleti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik