Belföld

Dobrev Klára: Orbán rendszeréből a többségnek elege lett

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A közös baloldali EP-lista vezetője szerint nem a Tisza Párt az ellenzék vezető ereje.

A DK politikusa a Népszavának azt mondja: közvélemény-kutatások helyett a választók döntését fogadja majd el hitelesnek. Dobrev Klára reálisnak tartaná, ha szövetségük (DK, MSZP, Párbeszéd-Zöldek) 23-25 százalékot kapna a biztos szavazóktól, de szerinte a baloldali-zöld, szociáldemokrata politikának ennél nagyobb a támogatottsága, mert Orbán Viktor brutális rendszeréből a túlnyomó többségnek elege lett, az emberek elégedetlenek a fizetésükkel, a nyugdíjukkal, az egészségüggyel, az oktatással.

Szerinte 2019-ben működött a „centrális erőtér” elleni eszköz. 2022 sem vereséggel végződött volna, ám

– mint most is – a választások előtt megjelent valaki, aki azt mondta, hogy »az ellenzéket kell leváltani, nem Orbán rendszere a fő ellenfél«. A vége az lett, hogy belefutottunk a Fidesz legnagyobb győzelmébe. Ha nem vagyunk észnél, és engedünk azoknak a szirénhangoknak, amelyek ismét az ellenzéket akarják földarabolni, akkor Orbán Viktor csak kér egy kávét.

Úgy látja, az ellenzék baloldali része stabil, Magyar Péter az ellenzék helyüket kereső pártjaiban csalódott választókat szólítja meg, de kül- és Európa-politikában a Fidesz irányvonalát viszi, a háború, a jogállamiság és a demokrácia ügyében kétértelműek a mondatai. Dobrev Klára arra nem válaszolt, Magyar Péter miért tud nagyságrendekkel több embert utcára vinni, mint ők, szerinte a DK-MSZP-Párbeszéd az ellenzék vezető ereje, az EP-választás után is az marad.

Egészen addig leszünk az ellenzék fő ereje, amíg kormánypárttá válunk.

Magyar Péterrel akkor lát esélyt az együttműködésre, ha Orbán rendszerét akarja lebontani. Hangsúlyozza: nem elég Orbánt, a teljes rendszert kell leváltani. Nem kér egy Orbán nélküli, lázárjánosos vagy némethszilárdos Fideszből se.

Szerinte a baloldal nem szorul perifériára, világszerte meghatározó, amit képvisel: Európában pedig már a konzervatív és liberális pártok is elindultak baloldali irányba. Amit Magyarországon az orbáni politika tönkretett, azt jobboldali politika nem tudja helyrehozni.

Aki azt hiszi, hogy Orbán Viktort jobbról lehet legyőzni, az téved. Aki folyamatosan megpróbál kompromisszumokat keresni, politikai értékrendben »mismásolni«, az bukik. Aki nagy erőkkel eddig nekiállt kiábrándult fideszes szavazókat keresni, az sok százezer kiábrándult ellenzéki szavazót hagyott hátra, és Orbánt tartotta hatalomban. Ez az ország szomjazik a baloldali politikára, egy szociáldemokrata kormányra. És akkor fogjuk legyőzni Orbánt, ha nem taktikázunk az elveinkkel, hanem odaállunk és határozottan képviseljük azt, amiben hiszünk.

Dobrev Klára azt üzente azoknak a baloldali szavazóknak is, akik mégis Magyar Péterre akarnak majd szavazni, hogy

a politika nem valóságshow, hanem az emberek hétköznapi valóságával foglalkozó döntéseknek a helye.

Szerinte a politikának a valóságról kell szólnia. Az országnak az lenne az érdeke, hogy a politikusok egészségügyről, az emberek fizetéséről, az oktatásról, a nyugdíjakról vitatkozzanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik