Belföld

Bűnösnek találták Czeglédy Csabát az „Ördög ügyvédje” ügyben

Farkas Norbert / 24.hu
A Veszprémi Járásbíróságon Czeglédy Csaba, DK-s politikus vallomásával megkezdődött az úgynevezett „Ördög ügyvédje”-ügy tárgyalássorozata 2023 április 18-án.
Farkas Norbert / 24.hu
A Veszprémi Járásbíróságon Czeglédy Csaba, DK-s politikus vallomásával megkezdődött az úgynevezett „Ördög ügyvédje”-ügy tárgyalássorozata 2023 április 18-án.

A Veszprémi Járásbíróság hétfőn bűnösnek mondta ki Czeglédy Csabát bűnsegédként elkövetett, különleges személyes adattal való visszaélés vétségében, és ezért 600 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte – tudta meg a Mandiner.

A DK-s politikus ellen zajló büntetőperről lapunkban is többször beszámoltunk. Mint ismert, a Veszprémi Járásbíróságon tavaly áprilisban kezdődött az úgynevezett „Ördög ügyvédje” ügy tárgyalássorozata. Az eljárás Borkai Zsolt egykori fideszes győri polgármester szexvideóinak 2019-es nyilvánosságra hozatala miatt indult.

Büszke lennék, ha én követtem volna el. Bárki csinálta, zseniális volt. Kár, hogy nem én voltam

– mondta akkor a bíróságon a nyilvánosságra hozatallal megvádolt Czeglédy.

A büntetőeljárás több szokatlan fordulat után jutott el a bírósági tárgyalásig, ezek közé tartozik, hogy a Veszprémi Járásbíróság 2022 márciusában egyszer már elmarasztalta Czeglédyt és vádlott-társát. Az ügyészség vádirata alapján kilencrendbeli, különleges személyes adattal való visszaélésben mondta ki bűnösnek a politikust, akit ráadásul egymillió forintos pénzbüntetés megfizetésére is köteleztek. Csakhogy, miután az ügyészség azt állította, hogy egyszerű megítélésű ügyről van szó, a döntés tárgyalás nélkül kiadott büntető végzés formájában született. Ezt azonban a járásbíróság fél évvel később, 2022 szeptemberében teljes egészében hatályon kívül helyezte, és elrendelte a tárgyalás megtartását. Ez jutott most el az elsőfokú ítéletig.

A most kihirdetett ítéletében a bíróság megint csak bűnösnek mondta ki Czeglédy Csabát, a társát ugyanakkor bizonyítottság hiányában felmentették a vádak alól – írja a Mandiner. Az ügyészség Czeglédy esetében a tettesi minőség megállapításért és a büntetés súlyosításért, míg társa esetében a bűnösség megállapításáért fellebbezett. A DK-s ügyvéd felmentésért jelentett be fellebbezést, míg társa jogi képviselője tudomásul vette az ítéletet. A per így másodfokon folytatódik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik