Belföld

Áder Jánoson múlik a miniszteri anyós kinevezése

Az biztos, hogy pályázott az OBH elnökhelyettesi posztjára Varga Judit rokona. Az igazságügyi miniszter szerint szó sincs összeférhetetlenségről.

Az Index úgy tudja, jövő hét elején Áder János államfő Senyei György Barna elnök előterjesztésére az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettesévé nevezi ki Erőss Monikát. Az információt az OBH nem cáfolta. Annyit meg is erősítettek, hogy Erőss Monika pályázott, Senyei György Barna pedig a vonatkozó törvények alapján március 31-én a helyetteseire vonatkozó javaslatait felterjesztette az államfőhöz.

Az Index arra nem kapott érdemi választ, nem sérülhet-e az OBH függetlensége azzal, hogy Erőss Monika az igazságügyi miniszter, Varga Judit anyósa.

A cikkből kiderül, semmi jogsértő nem történt, a törvény ugyanis csak az OBH elnökénél írja elő a jelölt Országos Bírói Tanács általi meghallgatását, helyetteseinél nem. Esetükben kinevezőjüknek, tehát a köztársasági elnöknek kell vizsgálnia, az adott tisztséget betölthetik-e.

Erőss Monika, önéletrajza szerint 2012. július 15-étől a Kúria főtitkára. Az Országos Bírósági Hivatal elnöke, Senyei György mellett három elnökhelyettesi poszt van. Ezek egyikére Áder János idén február 6-án nevezte ki Harangozó Attilát. 

Varga Judit: nincs semmilyen összeférhetetlenség

Az igazságügyi miniszter Facebook-oldalán jelezte, hogy anyósa akkor bíró volt, amikor ő még óvodás volt. Fontosnak tartotta jelezni a család felmenőit. Anyósa édesapja Erőss Pál a Jogi Esetek című népszerű tévéműsor szereplője. (Azt már mi tesszük hozzá, hogy édesanyja Mádl Teréz, a későbbi köztársasági elnök testvére.)

Varga Judit szerint felsorolni is nehéz, hogy Erőss Monika 36 év alatt a bírói hivatás és igazgatás hány területén dolgozott, de ami a legfontosabb, hogy az ő miniszteri kinevezése előtt 7 évvel lett a  Kúria főtitkára,

ami a bírói hivatás egyik csúcsa és a bíróságok egyik legfontosabb igazgatási vezetői funkciója. Ezt a pozíciót töltötte be mostanáig, mindenki szakmai megelégedésére.

A miniszter szerint ha ő lesz az OBH elnökhelyettese, akkor nem előre, hanem legfeljebb oldalra lép. A jogszabályok alapján az anyósa

pozícióváltása semmilyen összeférhetetlenségi kérdést nem vet fel.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik