Belföld

Havi 20 milliárd forinttal nő a kórházak adóssága

Farkas Norbert / 24.hu (Illusztráció)
Farkas Norbert / 24.hu (Illusztráció)

Hiába tett ígéretet a kormány a kórházi adósságok rendezésére, úgy tűnik ezzel nem oldják meg az egészségügyi intézményeket sújtó problémákat. A Népszava szerint ugyanis lényegében megszületett a döntés, ez alapján két részletben összesen 104 milliárd forintnyi adósságot rendeznek júniusig.

Március végén ugyanis a lap információi szerint az egészségügyi intézmények tartozása – beleértve az egyetemieket és az egyháziakat is – már csaknem 110 milliárd forint volt. És ami még aggasztóbb, míg 2023-ban átlagosan havonta 3,7 milliárddal nőtt ez az adósság, 2024-ben már havi 20 milliárddal.

Korábban Takács Péter egészségügyi államtitkár több fórumon is jelezte az állandó eladósodást a finanszírozás átalakításával szüntetné meg, és a Népszava szerint az erről szóló tervei a kormány elé kerültek. Ennek százmilliárd forintos költsége miatt azonban ezt a megoldást a kormány egyelőre elvetette.

A kórházak tavalyi kényszerű szolgáltatás-felfüggesztéseinek hátterében az esetek 10-15 százalékában eszközellátási zavarok álltak – írta a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik