Belföld

Polt szerint nyomozás indult a NER központi médiacégei ellen

24.HU
24.HU

Polt Péter legfőbb ügyész szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozást indított a NER központi médiacégei ellen.

Polt Vadai Ágnes DK-s képviselő parlamenti kérdésére adott írásbeli válaszból az is kiderült, hogy az ügyben gyanúsítotti kihallgatásra még nem került sor, az eljárás felderítési szakaszban van – írta meg a 444.hu.

Az ellenzéki képviselő a Szabad Európa oldalán megjelent cikk nyomán tett fel írásos kérdéseket a főügyésznek. A portál hosszas cikkében ismertette, milyen trükkökkel és módszerekkel él Balásy Gyula cégcsoportja, élén a New Land Mediával és a Lounge Design Kft.-vel. Mint ismert, ezek a cégek kapják a kormányzat sok tízmilliárdos reklám- és rendezvényszervezési megrendeléseit is.

A cikk szerint néhány tétel valóban a piaci ár többszörösén szerepel a Balásy-féle árajánlatokban, de főként az óraszámokkal és a darabszámokkal trükköznek. Azt ugyanis sokkal nehezebb utólag ellenőrizni, hogy egy adott munka elvégzéséhez hány szakember hány munkaórájára van szükség.

A táblázat szerint egy portré elkészítése stúdióban 379 098 forint/darab (szabadtéren csupán 319 026), többalakos csoportkép elkészítése stúdióban 450 100 forint/darab (szabadtéren 360 103), amire rájön még a stúdió bérleti díja: ez alapján egy kisebb fotózásra milliókat számlázhat ki a Lounge, miközben piaci alapon meglehet száz-kétszázezerből.

Vadai Ágnes szerint mindezek felvetik a bűncselekmény gyanúját, ezért kíváncsi volt arra, indult-e vizsgálat a cikkben szereplők információk alapján, a cselekménnyel összefüggésben hány személlyel milyen jogalapon intézkedtek. A képviselő szerette volna megismerni a történeti tényállást is, ahogy arra is rákérdezett, hogy mikor várható az ügyészség részéről érdemi szakmai döntés.

Utóbbi kérdésre Polt Péter nem adott választ, ugyanakkor leveléből kiderült, hogy mivel felderítési szakaszban van az eljárás, az ügyészségnek csupán felügyeleti joga van.

Ha vizsgálati szakaszba jut az ügy, akkor lehet kihallgatás, és akkor lesz az ügyészségnek irányítói jogköre a nyomozás során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik