Belföld csatatér 2024

Vitézy tízezer új bérlakást, Vidámparkot, megújuló közlekedést és BKK-rendészetet ígér

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

„Budapestet a főpolgármester a kormány-ellenzék nagy háborújának szimbolikus terepévé, pártpolitikai csataterévé tette, és persze ehhez örömmel asszisztált a kormány is, meglátta a lehetőséget ebben, és rögtön egy Budapest-ellenes minisztériumot is létrehozott Lázár János vezetésével, aki örömmel állított le minden forrást, hogy ezzel vidéken szavazatokat gyűjtsön” – értékelte a főváros jelenlegi helyzetét Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt pénteki programismertető beszédében a a Fonó Budai Zeneházban, melyet A valódi városfejlesztés 101 pontja címmel tartott meg.

Az LMP által támogatott Vitézy közel másfél órás programismertető beszdéből a legfontosabbnak tartott ígéreteket így emelte ki:

 • pártemberek helyett szakemberek fogják irányítani a várost,
 • tízezer új, megfizethető bérlakást és szolgálati lakást építenek a rozsdaövezetekben,
 • létrehozzák a BKK rendészetet, „hogy mindenki biztonságban tudhassa saját magát és szeretteit is a budapesti közösségi közlekedésen”,
 • felújítják és akadálymentesítik a nagyobb külvárosi, budapesti csomópontokat,
 • „elérik a kormánynál”, hogy meginduljon a HÉV-járműpark cseréje és a vonalak felújítása,
 • „kiharcolja a kormánynál”, hogy javuljanak a kórházi állapotok Budapesten,
 • új közparkok létrehozásába kezdenek, és megújítják a Népligetet,
 • élhető zöld közterületeket, sétálható budapesti belvárost és színvonalas Duna-partokat alakítanak ki,
 • tízszer annyi út felújítását vállalja, mint amennyi tavaly történt.
 • tízezer forintos kultúrkupont ad minden budapestinek,
 • új állatvédelmi központot és menhelyet hoznak létre
 • és újranyitják a budapesti Vidámparkot.

Szerinte Karácsony Gergely örömmel írta ki minden alkalommal, hogy a kormány éppen mit vett el és mit akadályozott meg, és ezzel a saját buborékjában, száz és ezer számra gyűjtötte a lájkokat. Ám eközben Budapest nem fejlődik, és ezen – mint mondta – változtatni kell.

Programismertetését a jelölt a lakhatási válsággal kapcsolatos ígéretekkel kezdte, ezzel jelezve, hogy a lakhatási kérdést kiemelten fontosnak gondolja.

Ezzel a kérdéssel a főváros évtizedek óta valójában nem foglalkozik. Ennek eredményeként ma pécsi fizetésekből kell bécsi lakbéreket megfizetni annak, aki bármelyik közszolgáltatást működteti Budapesten.

Szerinte minden ágazatban problémát jelent a lakhatási válság. Példaként említette, hogy a budapesti rendőrök 70 százaléka a fővároson kívülről ingázik.

Vitézy azt mondta, vállalja, hogy „első főpolgármesteri ciklusában” 10 ezer új szolgálati és bérlakás építésének áll neki. Ma – mint mondta – a Fővárosi Önkormányzatnak 1200 bérlakása van, és ez nem nőtt semmit ebben a ciklusban, minden ellenkező ígéret ellenére. A tízezer új bérlakást szerinte úgy lehet elérni, ha a rozsdaövezeteket elkezdik ilyen célra felhasználni, nem pedig felhőkarcolók és luxusbevásárlóközpontok építésére. Vitézy emellett azt ígéri, újra lendületet adnak a panelházak felújításának és energetikai korszerűsítésének. Ez szerinte ugyanis legalább annyira lakhatási kérdés, mint zöld ügy.

A főpolgármester-jelölt a közlekedéssel kapcsolatban is átfogó fejlesztéseket ígér. Ezek között szerepel „körülbelül két tucat csomópontot átfogó megújítása”, az Ecseri úti metróállomás fölötti tértől kezdve az Örs vezér terén keresztül a Göncz Árpád városközpontig, amely kimaradt a 3-as metró felújításából.

A program közlekedési fejezetéből kiemelte:

 • fontos cél, hogy minden villamosvonalon legalább minden második jármű akadálymentes legyen. Ennek érdekében egy legalább 100 darabos új villamostendert írna ki már ősszel.
 • Öt új villamosvonal fejlesztését szeretné megindítani. Ide sorolta a Bajcsy Zsilinszky úti villamos visszaépítését, a 42-es villamos meghosszabbítását,  a 3-as villamos fejlesztését, de megemlítette a zuglói-újpalotai villamos fölélesztését is.
 • Vállalta, hogy Budapest legfontosabb buszjáratain bevezetik a 24 órás üzemet.
 • A trolibuszhálózatot kiterjesztik, és elérik vele a budai oldalt is.

Vitézy mindezek mellett a kerékpáros közlekedés fejlesztését is megígérte. Szerinte az Üllői úti vagy a Váci úti biztonságos biciklisáv csak félmegoldás, melyeknek átfogó átalakítása szükséges. Kiterjesztené a biztonságos kerékpáros infrastruktúrát a külsőbb városrészekre is. Azt mondta, ezt a javaslatát a jelenlegi városvezetés is gyorsan magáévá tette, majd közölte, a Bubit kiterjesztik majd a Hungária körúton túlra is, és a nagy metrócsomópontoknál is biztosítják az elérhetőségét.

A főpolgármester-jelölt szerint az 1100 kilométeres fővárosi fenntartású úthálózatnak 2023-ban csak a 0,6%-a újult meg, ebben szerinte tempót kell váltani. Vitézy a következő ciklusra 350 kilométer út felújítását vállalta. Kiemelte: a többi között a Kossuth Lajos utca és a Rákóczi út Erzsébet hídtól a Keleti pályaudvarig tartó teljes szakaszának teljes megújítása szükséges.

Vitézy arról is beszélt, hogy a parkolást a BKK alá kell rendelni, és „a kerületenkénti, szétszabdalt mutyizós rendszert” meg kell szüntetni. Beszélt arról: a közösségi programalkotás részeként merült fel a kutyák ingyenes utaztatása, amit támogat. A Kerékpáros Klub javaslatát elfogadva a kerékpárszállítást is kiterjesztené a 4-6-oson és a csúcsidőn kívüli járatokra, és bérlettel ingyenessé tenné.

Ami a szociális ügyeket illeti: Vitézy szerint a főpolgármesternek el kell érnie a kormánynál, hogy javuljanak a kórházi állapotok. A kórházi ellátás kritikus pontja a sürgősségi betegellátás. Azt ígérte,

addig jár a kormány nyakára, amíg el nem éri, hogy minden budapesti bármelyik ügyeletes budapesti kórházban ellátást kaphasson.

Azt is megígérte, hogy a következő ciklusban létrehozza az első olyan fővárosi idősellátó intézményt, amely apartmanos rendszerben működik, és 24 órás ápolási ellátást ígér.

Vitézy Dávid a hajléktalan-ellátást elsődlegesnek nevezte, amelyen mindenképpen fejleszteni szeretne, de elsősorban a megelőzési oldalon. Igaz, ennek módját, illetve a fejlesztés volumenét nem részletezte. Arra viszont kitért, hogy a sokak által kritizált tervét, a BKK rendészet létrehozását már októberben be fogja terjeszteni megválasztása esetén. Azt ígérte, ez olyan 200 fős új egysége lesz a Fővárosi Önkormányzati Rendészetnek, amely kivonuló szolgálatként a BKK kéklámpás autói segítségével „mindig oda tud menni, ahol szükség van rá, és ahol segítségre szorulnak akár a tömegközlekedési járművezetők, akár az utasok”.

A főpolgármester-jelölt kulturális és szabadidős területeken is ígéreteket tett. Ezek között szerepel

 • a Vidámpark újranyitása,
 • és 2025-től évente 10 ezer forint értékű kultúrkupon a budapestieknek a kultúrához való egyenlő hozzáférés jegyében,
 • a Rácz és a Király Fürdő újranyitása,
 • egy átfogó könyvtárfelújítás program,
 • új Budapest Múzeum a Budapesti Történeti Múzeumra alapozva,
 • illetve szabadidős zöldterületként a Népliget fokozatos megújítása.

Vitézy Dávid március 19-én jelentette be, hogy elindul a főpolgármesteri posztért. Ebben a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület és az LMP támogatja. Bejelentése idején öt „súlyos problémát” nevezett meg a fővárossal kapcsolatban. Ezek az alábbiak:

 • nincs elég megfizethető lakás, és drága az albérlet,
 • nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból,
 • az egészségügyi ellátás színvonala romlik,
 • a közterek nem elég „otthonosak”, nincs elég zöld és sétálóutca,
 • illetve a körúton túli Budapestet magára hagyták, minden fejlesztési forrás a belvárosba jut.

A közlekedési szakértő, az Orbán-kormány volt közlekedési államtitkára, volt BKK-vezérigazgató indulásának lehetőségét már novemberben bedobta az LMP.

A Fidesz Szentkirályi Alexandra korábbi kormányszóvivőt, volt főpolgármester-helyettest indítja a főpolgármester-választáson, a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergely újrázását pedig a Demokratikus Koalíció, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd is támogatja. Rajtuk kívül hivatalosan is jelöltet állít a Mi Hazánk Mozgalom pedig Grundtner András személyében. A Jobbik–Konzervatívok jelöltje, Brenner Koloman épp pénteken lépett vissza Vitézy javára.

Bár Vitézy nem a Fidesz jelöltje, a propaganda nem támadja, és még a tavalyi választásirendszer-módosítás haszonélvezője is ő lehet – vélekedett László Róbert, a Political Capital választási szakértője a 24.hu-n közölt, múlt heti véleménycikkében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik